Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Απορρίπτουν οι προμηθευτές την πρόταση ΔΕΔΔΗΕ για την διασύνδεση Κρήτης


«Τρείς στις τρεις» ήταν οι αρνητικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στην διαβούλευση στην εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ για το ύψος των εγγυήσεων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Μικρού Συνδεδεμένου Συστήματος της Κρήτης.

Στην διαβούλευση που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και οι τρεις σύνδεσμοι των προμηθευτών ρεύματος τοποθετήθηκαν υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε ότι η καθιέρωση μίας μεθοδολογίας υπολογισμού εγγύησης, φαίνεται να εξυπηρετεί αποκλειστικά στην αύξηση της ρευστότητας του Διαχειριστή.

Παράλληλα επιβαρύνει τους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.

Επίσης προσθέτει ότι κρίνεται άσκοπη, θίγει τον υγιή ανταγωνισμό και απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της χονδρικής αγοράς ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Προτείνεται λοιπόν, η διατήρηση της υφιστάμενης μεθοδολογίας υπολογισμού εγγυήσεων χωρίς καμία τροποποίηση.

Πλήρη διαφωνία

Αντίστοιχα ο Ελληνικός σύνδεσμος προμηθευτών ενέργειας, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία με την εισήγηση της ΔΕΔΔΗΕ, χαρακτηρίζοντας ως αυθαίρετη και τεχνικά αβάσιμη.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο το σύνολο των μελλοντικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη δραστηριοποίηση τους στο διασύνδεση της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων του Λογαριασμού των ΥΚΩ, διασφαλίζεται από τις εγγυήσεις που παρέχουν στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα.

«Η εισήγηση της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., για καταβολή εγγυήσεων επί του συνόλου της ενέργειας που καλύπτουν οι συμβατικές θερμικές μονάδες, αποτελεί ουσιαστικά απαίτηση για καταβολή διπλών εγγυήσεων. Γεγονός που ο Σύνδεσμός μας θεωρεί τουλάχιστον οξύμωρο» προσθέτει.

Τονίζεί ακόμα ότι «τυχόν εφαρμογή της θα δημιουργήσει μάλιστα στρεβλώσεις καθώς επί της ουσίας θα εξαιρεί αυτού που δραστηριοποιούνται ως καθαροί πωλητές (net sellers) ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ακόμα πιο σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ οδηγεί ώστε η μόνη επιχείρηση που δεν επιβαρύνεται είναι η δεσπόζουσα επιχείρηση, η οποία λειτουργεί ως καθαρός παραγωγός στην διασύνδεση της Κρήτης.

«Ο Σύνδεσμός μας θεωρεί ότι η Αρχή σας θα πρέπει:

  • να απορρίψει την υπό δημόσια διαβούλευση εισήγηση του Διαχειριστή ως μη αναγκαία και να απαλλάξει τους Προμηθευτές από την καταβολή επιπλέον εγγυήσεων για το φορτίο που εκπροσωπούν, καθώς το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ήδη την πλήρη κάλυψη των Διαχειριστών με εγγυήσεις από τους Προμηθευτές.
  • να ζητήσει εισήγηση του Διαχειριστή για την αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού του ανταλλάγματος ΥΚΩ ώστε να καλύπτεται το κόστος των αποκλίσεων των Προμηθευτών του ΜΣΣ της Κρήτης.

Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι από την εισήγηση του Διαχειριστή σχετικά με τις εγγυήσεις στην Κρήτη η μόνη επιχείρηση που δεν επιβαρύνεται είναι η δεσπόζουσα επιχείρηση, η οποία λειτουργεί ως καθαρός παραγωγός στο ΜΣΣ της Κρήτης”.

energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου