Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ν. Φωτόπουλος: "Χρυσές δουλειές κάνουν σε βάρος των καταναλωτών"

 


ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

(ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ)

ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΘΙ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΤΟΝ ΟΤΕ, ΤΟΝ ΟΣΕ, ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ,

ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΤΗ ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,

ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ

 

Σημείωση: Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, γραπτό κείμενο και ηχητικό αρχείο, με την τοποθέτησή μου στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ. όπως και ηχητικό αρχείο με σημερινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Σκάι στην εκπομπή των κ.κ. Χιώτη και Παπαδόπουλου.

 

Φίλες και φίλοι δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

για κάποιους από εμάς τίποτα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.

Δεν εκπλαγήκαμε και δεν αιφνιδιαστήκαμε γιατί ξέρουμε πολύ καλά τους σκοπούς, τις επιδιώξεις, τους στόχους και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί το κόμμα της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά.

Για όσους τυχόν απορούν, ή δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με την εξέλιξη, μην παρακολουθώντας τις εξελίξεις από κοντά, παραθέτω απόσπασμα από συνέντευξη του αρχι-μετρ στο ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού κ. Χατζηδάκη στην Καθημερινή της Κυριακής 1η Σεπτέμβρη 2019: «ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΟΡΘΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ».

 

Για όσους λοιπόν τους παρακολουθούμε από κοντά, δεν υπάρχει ούτε αιφνιδιασμός, ούτε έκπληξη. Μόνο θυμός. Οι άνθρωποι δεν κρύβονται, ούτε ντρέπονται. Χρυσές δουλειές κάνουν σε βάρος των καταναλωτών και μάλιστα ξεδιάντροπα και χωρίς άλλοθι.

Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ξένων και ντόπιων «σωτήρων» ξεπουλούν τα πάντα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ τώρα και τη ΔΕΗ.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη αξία να επισημανθεί, αν αφήσει κανείς προς στιγμή στην άκρη το ιδεολογικό κομμάτι, είναι ότι ακόμα και με όρους νεοφιλελευθερισμού το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ (γιατί περί ξεπουλήματος πρόκειται) αλλά και η μεθοδευμένη και κατά ύπουλο τρόπο απώλεια του πλειοψηφικού πακέτου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω σχεδιασμένης μη αγοράς μετοχών από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ είναι και από επιχειρηματική άποψη παντελώς λαθεμένες και καταστροφικές κινήσεις.

Όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, το γιατί και από επιχειρηματική άποψη είναι καταστροφική η επιλογή της πώλησής του, το εξήγησα σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Όμως τα ίδια ισχύουν και για τη ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα τίθεται το ερώτημα:

Πως και γιατί δέχεσαι να χάσεις την πλειοψηφία των μετοχών και τον δημόσιο έλεγχο της πιο στρατηγικής δημόσιας επιχείρησης κάνοντας μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δεν σου χρειάζεται;

Η επιχείρηση χθες ανακοίνωσε λειτουργική κερδοφορία ΕΒΙΤΡΑ 471,5 εκ. για το Α’ εξάμηνο.

Ο κ. Σκρέκας χωρίς να ντρέπεται για το ψέμα που λέει, καμαρώνει ότι η ΔΕΗ από το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ θα πάρει από τους Αυστραλούς 2,1 δις. (1,3 θα πάρει και ούτε σεντ παραπάνω).

Με βάση τα παραπάνω, ποια ήταν τότε η ανάγκη να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;

 

Φίλες και φίλοι δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Ανάγκη δεν υπήρχε.

Υπήρχε λόγος και στόχος.

Ο λόγος ήταν, με την μη αγορά μετοχών από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ (που το απέκρυψαν στο ΔΣ) να μπουν και νέοι παίκτες στο παιχνίδι με απώτερο σκοπό και στόχο, όπως έγινε και με μια σειρά άλλες επιχειρήσεις, να τους παραδώσουν  και αυτή την επιχείρηση του ελληνικού λαού.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

τούτων δοθέντων, πρώτοι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις, τιμώντας το ψωμί που τρώμε, πρέπει να δώσουμε τον μεγάλο, τον ωραίο αγώνα, αυτή η καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην περάσει.

Κομβικό σημείο για να ανατραπεί αυτή η εξέλιξη είναι η ενημέρωση των καταναλωτών και το να καταφέρουμε η υπόθεση «σωτηρία της ΔΕΗ» να γίνει υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας.

Ο χρόνος που έχουμε δεν είναι άπειρος, γι αυτό αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε και δημιουργώντας σκληρά γεγονότα (όπως σκληρές είναι οι αποφάσεις τους, τις οποίες για μια φορά ακόμα θα τις πληρώσει ο καταναλωτής) δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μέρα.

Να τιμήσουμε το ψωμί που τρώμε.

Άλλοι συνάνθρωποί μας είναι άνεργοι.

Το χρωστάμε στην ελληνική κοινωνία.

Το χρωστάμε σε αυτούς που έχτισαν τη ΔΕΗ.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ E-FOOD ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.

 

Νίκος Φωτόπουλος

Αρχειοθήκη ιστολογίου