Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ MANAGER Ή ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;"


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΔΔΗΕ

ΟΙ Κ.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΚΡΕΚΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ 2,1 ΔΙΣ € ΓΙΑ ΤΟ 49% ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ;

ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;

ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ MANAGER

Ή ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;

ΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ Κ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Φίλες και φίλοι δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Από προχθές έχουμε κατακλυστεί από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων

για το πόσο σημαντική για το μέλλον της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ και πόσο πετυχημένη ήταν η ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό χρηματιστηριακό fund Macquarie έναντι 2,1 δις. €. 

Θρίαμβος, το ένα δημοσίευμα!

Άθλος, το άλλο! (άθλος να πουλάς τα χρυσαφικά σου!! Τι άλλο θα ακούσουμε, τι άλλο θα διαβάσουμε!!)

Όλοι βάλθηκαν να μας πείσουν πως το ξεπούλημα είναι επιτυχία!

Ζήτω! Γιούπι! Μπράβο στην κυβέρνηση!

Είναι όμως έτσι;

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

Είναι ξεπούλημα γιατί η ΔΕΗ μπροστά σε αυτά που θα χάσει, αυτά που θα εισπράξει (1,3 δις. € και όχι 2,1 δις.) είναι ψίχουλα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μόνο σήμερα (που ακόμα δεν έχει αντικαταστήσει τα 7.000.000 μετρητών με τους έξυπνους μετρητές και που ακόμα δεν έχει αναδειχτεί η τεράστια αξία του με την έλευση του 5G) αποφέρει ετησίως στη ΔΕΗ 400 εκ €!

Φανταστείτε στην συνέχεια.

Συνεπώς εάν δεν πουλούσε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, σε λίγα χρόνια θα είχε μαζέψει τα όσα θα πάρει σήμερα και ο ΔΕΔΔΗΕ θα εξακολουθούσε να είναι 100% δικός της!

Ήδη η ΡΑΕ έχει εγκρίνει για την περίοδο 2021-2024 ως επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ ποσό πάνω από 3,1 δις. Πιο συγκεκριμένα: 

775,984 εκ. για το 2021

781,851 εκ. για το 2020

780,897 εκ. για το 2025

804,837 εκ. για το 2024

Όσο δε για το επιχείρημα ότι με αυτά τα χρήματα θα μπορέσει η ΔΕΗ να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για είσοδο στις ΑΠΕ, πιο φαιδρό επιχείρημα δεν υπάρχει. 

Η ΔΕΗ που υποτίθεται έσωσε ο μάγος κ. Χατζηδάκης δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να βρει κεφάλαια.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τον ΔΕΔΔΗΕ που γνωρίζοντας την αξία του, όλοι τρέχουν να τον δανείσουν.

Όμως όπως αναφέρω στον τίτλο, ας προσεγγίσουμε (με τη μορφή ερωτημάτων) τι χαρακτηρισμούς πρέπει να τους αποδώσουμε με βάση τα όσα οι ίδιοι έχουν πει, αλλά και τα όσα λέει για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Αθανασόπουλος.

ΕΡΏΤΗΜΑ ΠΡΏΤΟ:

Όταν για να δικαιολογήσεις τον στόχο σου (την εμμονή σου) για το ξεπούλημα κάθε υποδομής που έχει φτιάξει ο ελληνικός λαός στους ιδιώτες (επειδή στην προκειμένη περίπτωση δεν έχεις το άλλοθι ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση) λες ότι αυτό θα το κάνεις για να σώσεις την ΔΕΗ, ενώ τέτοιος λόγος δεν υφίσταται, τι χαρακτηρισμός σου αξίζει;

ΕΡΏΤΗΜΑ ΔΕΎΤΕΡΟ:

Όταν στη συνέχεια και πάλι προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου (επειδή το προηγούμενο άλλοθι περί σωρηρίας της ΔΕΗ τελείωσε), εσύ εφευρίσκεις νέο άλλοθι λέγοντας ότι «Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ». και τελικά πουλάς σε κάποιον που όχι μόνο δεν έχει καμία εξειδίκευση στα δίκτυα, δεν ξέρει καν τι είναι τα δίκτυα, τι χαρακτηρισμός σου αξίζει;

ΕΡΏΤΗΜΑ ΤΡΊΤΟ:

Όταν γνωρίζεις τον λόγο που οι Αυστραλοί έδωσαν προσφορά 2,1 δις. και που είναι ότι βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους να βγάλουν λεφτά με το τσουβάλι και εσύ για να το κρύψεις αυτό λες ότι: «Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύεται δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης».

Τι χαρακτηρισμός σου αξίζει;

κ. Σκρέκα αν διαφωνείτε με τη δική μου άποψη, για ποιο λόγο οι Αυστραλοί έδωσαν 2,1 δις. σας αφιερώνω τον τίτλο του άρθρου του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου στον Δημοσιογράφο κ. Κωττάκη στις 23 Φλεβάρη 2021.

Συγκεκριμένα ο τίτλος λέει:

«Αθανασόπουλος: Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σημαντικότερος από τον ΟΤΕ».

Καταλάβατε μήπως τώρα κ. Σκρέκα για ποιο λόγο οι Αυστραλοί έδωσαν τα 2,12 δις.; κορόιδα είναι αφού τους δώσατε την ευκαιρία να μην βγάλουν τσάμπα χρήμα ;

Κλείνοντας κ. Σκρέκα και κ. Χατζηδάκη σας αφιερώνω δύο αποσπάσματα από την ίδια συνέντευξη.

Λέει ο κ. Αθανασόπουλος:

«Ρώτησα με αφορμή την κατάρρευση του δικτύων ηλεκτροδότησης τον κ. Αθανασόπουλο τρία πράγματα: γιατί δεν προχώρησε τόσα χρόνια η υπογειοποίηση του δικτύου-ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία τα καλώδια της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ποντισθεί κάτω από το έδαφος, το πρώτο. Ποιος έχει την ευθύνη για το κλάδεμα των δέντρων, το δεύτερο. Τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ για την οποία όπως λέγεται έχουν εκδηλώσει τέσσερις ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι, το τρίτο.

Οι απαντήσεις του ειδικώς για το πόσο στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ είναι πιο σημαντική και από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, καθώς η τεχνογνωσία που θα εισαχθεί για την ανανέωση των δικτύων είναι καταλυτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το δίκτυο διανομής θεωρείται πλέον πιο σημαντικό και από το δίκτυο παραγωγής ρεύματος (ΑΔΜΗΕ). Άρα δεν έχει σημασία το τίμημα της ιδιωτικοποίησης το οποίο θα εξαϋλωθεί σε χρόνο d-t προς εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, αλλά η τεχνογνωσία που θα φέρει στην Ελλάδα ο ξένος πλειοδότης!»

Σε άλλο σημείο συνεχίζει: «και τώρα το σημαντικότερο. Η ιδιωτικοποίηση. Όπως μου εξήγησε ο κύριος Αθανασόπουλος, το δίκτυο διανομής της ενέργειας θα είναι στο μέλλον πιο σημαντικό και από το δίκτυο παραγωγής, καθώς ο ιδιοκτήτης οικίας θα μπορεί να είναι ταυτοχρόνως και καταναλωτής αλλά και παραγωγός ενέργειας. Πράγμα εξαιρετικώς σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: τι είναι πιο σημαντικό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΗΔΔΗΕ: το τίμημα ή η τεχνογνωσία; Μια εκδοχή είναι να πλειοδοτήσουν έναντι υψηλού τιμήματος ξένοι όμιλοι (χωρίς τεχνογνωσία) μαζί με τοπικές διαπλεκόμενες εργολαβικές συμμαχίες. Κλασσικά ελληνικά εικονογραφημένα δηλαδή! Η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει για το υψηλό τίμημα, η αντιπολίτευση θα ψελλίσει κάτι περί «πινακίου φακής» χωρίς να το πολυπιστεύει και ο τόπος θα πάει υποτίθεται παρακάτω. Ο Τάκης Αθανασόπουλος δεν πιστεύει σε αυτή τη λύση. Το τίμημα όποιο κι αν είναι θα εξαερωθεί στην πρώτη πληρωμή τοκοχρεωλυσίων έναντι υποχρεώσεων του εξωτερικού δανεισμού της χώρας».

κ. Χατζηδάκη, κ. Σκρέκα,

με βάση τα όσα λέει ο δικός σας άνθρωπος σας ξαναρωτώ:

ποια τεχνογνωσία θα φέρουν οι Αυστραλοί που δεν έχουν καμία σχέση με τον ηλεκτρισμό;

Κλείνοντας όμως θα ήθελα να ρωτήσω και εσάς κ. Αθανασόπουλε: Αφού είδατε ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν κατέχουν ίχνος τεχνογνωσίας γιατί δεν μιλήσατε; Γιατί δεν μιλάτε;

Συναδέλφισσες, -φοι,

Οι χαρακτηρισμοί είναι εύκολοι. Αν δεν αιτιολογούνται είναι είτε κομματικός φανατισμός είτε λαϊκισμός. 

Εγώ επειδή ποτέ δεν μάσησα τα λόγια μου και δεν βγάζω ανακοινώσεις για τα μάτια και ισορροπιών τελευταία στιγμή, με το θάρρος που μου δίνει το γεγονός του ότι ασκούσα πολύ σκληρή κριτική με όλες, μα με όλες τις κυβερνήσεις χαρακτηρίζω τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Σκρέκα τους μεγαλύτερους ψεύτες που πέρασαν ποτέ από το Υπουργείο Ενέργειας, τους μεγαλύτερους πολιτικούς απατεώνες με πλήρη ασέβεια σε ότι έχτισε ο ελληνικός λαός με το υστέρημά του.

Ειδικά ο κ. Χατζηδάκης είναι μακράν μπροστά από όλους.

Η απόδειξη σε νέα ανακοίνωση για να δούμε ποιος έσωσε τι και πόσο μάγος είναι.

Συναδέλφισσες, -φοι,

Ο καθένας σας με βάση τα όσα έλεγαν και το τι τελικά έγινε μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

-----------------

*Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκπρόσωπος των εργαζομένων

Αρχειοθήκη ιστολογίου