Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Οι 5 εγγυήσεις επιτυχίας για τους στόχους-μαμούθ στις ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης - ww.insider.gr

Πέντε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ομίλου ΔΕΗ εγγυώνται τον υπερδιπλασιασμό του χαρτοφυλακίου του στις ΑΠΕ μέσα στην επόμενη 5ετία, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα του αναθεωρημένου business plan 2022-2026. Έτσι, ατού όπως οι μεγάλες εκτάσεις γης στα παλιά λιγνιτωρυχεία, αλλά και η προοπτική σύναψης ενδο-ομιλικών «πράσινων» PPAs, θα αποτελέσουν «σύμμαχο» της επιχείρησης για την ακόμη πιο επιθετική στροφή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Η στροφή αυτή «μεταφράζεται» στον στόχο η εγκατεστημένη ισχύς «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής να ανέρχεται το 2026 σε 8,2 GW, από 3,4 GW το 2021 (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών μονάδων). Κάτι που σημαίνει πως, σε ορίζοντα 5ετίας, το portfolio της επιχείρησης στις ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από 140%. Με δεδομένο ότι ο παραπάνω στόχος προϋποθέτει σημαντικές «πράσινες» επενδύσεις, για τον κλάδο των ΑΠΕ προορίζεται ένα μεγάλο μερίδιο των κεφαλαίων 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 που προβλέπει το business plan, και τα οποία θα προέλθουν μεταξύ άλλων και από τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για την άντληση ενός ποσού ύψους 750 εκατ.

Αισιοδοξία για άντληση μεγαλύτερου ποσού από τις αγορές 

Μάλιστα, όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση προσδοκά σε ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια από τις αγορές, έναντι του ενδεικτικού στόχου που έχει τεθεί στα 750 εκατ. ευρώ, με εκτιμήσεις για άντληση ακόμη και 1 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αισιοδοξία αυτή εδράζεται τόσο στην υψηλή συμμετοχή στις ομολογιακές εκδόσεις με «ρήτρα αειοφορίας» που προηγήθηκαν, όσο και στο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, σύμφωνα με αναλυτές, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν στην ΑΜΚ συμμετάσχουν και fund τα οποία διεκδίκησαν την «είσοδο» στον Διαχειριστή του δικτύου διανομής, όπως η Blackrock και η KKR.     

Αρχειοθήκη ιστολογίου