Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε να περάσουμε στην αντεπίθεση

 


Συναδέλφισσες-φοι

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για αύξηση της τιμής του ρεύματος, το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά άλλος ένας κρίκος στη μακριά αλυσίδα της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, στρατηγικός στόχος της Ε.Ε και του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει περάσει από πολλά στάδια και έχει υπηρετηθεί πιστά από όλα τα αστικά κόμματα  που κυβέρνησαν Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ, το κάθε κόμμα με διαφορετικό μοντέλο, αλλά όλοι προσηλωμένοι στον κοινό στόχο.

Ας θυμηθούμε μερικούς σημαντικούς σταθμούς αυτής της πορείας.

·   Ξεπούλημα του ασφαλιστικού εργαζόμενων και συνταξιούχων.

·    Τρεις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις της ενιαίας τότε ΔΕΗ έως 49%.

·    Άδειες σε ιδιώτες παραγωγούς για μονάδες Φ.Α με εγγυημένα κέρδη.

·     Διαχωρισμός της ΔΕΗ σε ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ.

·    Ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.

·   Απολιγνιτοποίηση.

· Τεράστιες επιδοτήσεις στα αρπαχτικά της <<πράσινής ανάπτηξης>>.

· Τώρα ήρθε η σειρά από ότι έχει απομείνει για ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.  

Πολύτιμος σύμμαχος αυτών των κομμάτων υπήρξαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΑΔ – ΕΑΜΕ που ανέλαβαν να περάσουν στην συνείδηση των εργαζόμενων αυτή την πολιτική άλλοτε σαν αναγκαίο κακό,  η ακόμα ότι είναι για το καλό μας.

Μας έλεγαν οι θιασώτες αυτής της πολιτικής ότι με την απελευθέρωση θα έχουμε φτηνή KWH, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές .

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

 Η τιμή της μεγαβατώρας έχει φτάσει τα 157 ευρώ , τιμή αυξημένη κατά 70% από τον Γενάρη και είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε.

Οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας έγιναν αναγκαστικές αποχωρήσεις για τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και να αντικαθιστώνται με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε μορφής .

Όσο για τις καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές… με το πρώτο ακραίο καιρικό φαινόμενο είδαμε πολύωρες η και πολυήμερες διακοπές ρεύματος λόγο της μη συντήρησης των δικτύων και της δραματικής έλλειψης τεχνικού προσωπικού.

Υπάρχουν και κερδισμένοι βέβαια από αυτή την πολιτική, είναι οι μέτοχοι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και της ΔΕΗ, όπως και τα αρπακτικά των ΑΠΕ.

Συναδέλφισσες – φοι

Είναι φανερό ότι σαν εργαζόμενοι δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτή την πολιτική που τις συνέπειες της τις έχουμε ζήσει στο πετσί μας όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν ταυτίζονται οι δικές μας ανάγκες με τα κέρδη της ΔΕΗ η των άλλων ομίλων, γι αυτό για άλλη μια φορά σας καλούμε ανεξάρτητα ποιο κόμμα η ποια παράταξη ψήφισε η θα ψηφίσει ο καθένας  να οργανώσουμε τον αγώνα μας να τους βάλουμε εμπόδια, να τους καθυστερήσουμε.

Να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε να περάσουμε στην αντεπίθεση, προκειμένου να καρπωθούμε τον πλούτο που παράγουμε.

Να γίνει η ηλεκτρική ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό, με χαμηλές τιμές και πρόσβαση σε αυτή σε όλους τους εργαζόμενους και με όλους εμάς, τους εργαζόμενους του κλάδου  να ανακτήσουμε και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου