Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Μόνιμος μηχανισμός το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για προσιτό ενεργειακό κόστος

 

Κώστας Δεληγιάννης

Μόνιμος μηχανισμός το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για προσιτό ενεργειακό κόστος

«Πρόγευση» παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, και οι οποίες θα ξεκινήσουν να δρομολογούνται από το 2022, αποτελεί η επιδότηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης όλων των προμηθευτών ρεύματος για το τελευταίο τρίμηνο του 2021. 

Αν και αφετηρία σύστασης του Ειδικού Ταμείου αποτέλεσε η συγκράτηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, σε μία συγκυρία εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών, ο μηχανισμός αυτός θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Έτσι, προορίζεται να χρηματοδοτήσει στην πορεία αρκετές ακόμη δράσεις, ώστε να διασφαλισθεί πως οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα διατηρούνται σε προσιτά επίπεδα για το σύνολο των καταναλωτών.

Για τον ρόλο του Ταμείου, ως μόνιμης «δικλείδας ασφαλείας» των ενεργειακών τιμών, έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ο αγώνας για την ενεργειακή μετάβαση έχει κάποιο τίμημα, το οποίο πρέπει να φροντίσει η πολιτεία να μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής. Κατά συνέπεια, η νέα αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα επιτρέψει να σχεδιαστούν και να χρηματοδοτηθούν μέτρα για ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας. 

Ο υπουργός επισήμανε ότι για την παρθενική δράση του Ταμείου, δηλαδή την αντιστάθμιση των επικείμενων αυξήσεων στις λιανικές τιμές του ρεύματος, θα αξιοποιηθεί το 15% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων CO2. Όπως πρόσθεσε, στην πορεία θα προστεθούν και άλλες πηγές εσόδων. 

Πώς θα γίνει η επιδότηση του ρεύματος 

Το 15% των εσόδων από τα δικαιώματα «μεταφράζεται» σε ένα ποσό 150 εκατ. ευρώ, για την «πρεμιέρα» των δράσεων του Ταμείου. Όπως έγραψε το Insider.gr, σκοπός είναι η κάλυψη μέρους των αυξήσεων, που κανονικά θα προκαλούσε στους λογαριασμούς ρεύματος το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη αυτή θα γίνει με τη μορφή «οριζόντιας» επιδότησης, ύψους 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για το σύνολο του πελατολογίου στη χαμηλή τάση όλων των εταιρειών προμήθειας, δηλαδή πρακτικά για όλα τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας. 

 

www.insider.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου