Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Μεγάλη βουτιά κατά 59% της τιμής χονδρικής ρεύματος - Η συμβολή των ΑΠΕΣημάδια αποκλιμάκωσης δείχνουν οι τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε διάστημα πέντε ημερών από τότε, στις 22 Δεκεμβρίου, που καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh έως και σήμερα η μέση τιμή χονδρεμπορικής βούτηξε κατά 59%. Για σήμερα στην «αγορά επόμενης ημέρας» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή για τις συναλλαγές είναι τα 171,90 ευρώ/MWh.


Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, η κατακόρυφη πτώση αποδίδεται αφενός στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και άρα στην ηλεκτροπαραγωγή έχουν μπει τα φθηνά αιολικά πάρκα αλλά και στη κατρακύλα των τιμών φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών TTF. Για το ίδιο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα η τιμή του αερίου από τα 175 ευρώ/MWh έχει πέσει στα επίπεδα των 108 ευρώ/MWh.

Βέβαια, η πορεία αυτή δεν είναι αξιόπιστη ως προς την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων για μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών ενέργειας, αφού παραμένει ανοικτή η διένεξη Μόσχας – Βρυξελλών για τον Nord Stream 2.

Πως οι ΑΠΕ έριξαν τις τιμές

Στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο ενεργειακό μίγμα οι ΑΠΕ είναι κυρίαρχες με μερίδιο μαζί με τα υδροηλεκτρικά που αγγίζει ή και ξεπερνά το 50%. Η χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή για σήμερα είναι περιορισμένη στο 26,86%. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 38,97% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 11,80%.

Έτσι, οι φθηνές ΑΠΕ έχουν σαν αποτέλεσμα να ρίχνουν το κόστος των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας. Σε σχέση με χθες καταγράφεται μείωση 10%, ενώ για τη χθεσινή σε σχέση με την προχθεσινή ημέρα η μείωση ήταν 8,22%.

Παράγοντες της αγοράς ενέργειας υπογραμμίζουν με αφορμή αυτά τα μεγέθη τη σημασία της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα αλλά και της ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Ιδίως με τα συστήματα μεγάλης διάρκειας θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ρεύματος σε περιόδους χαμηλών τιμών και στη συνέχεια η διοχέτευσης τους στο σύστημα σε εποχές ακριβού ενεργειακού κόστους με αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τιμές των καταναλωτών.

(του Χρήστου Κολώνα, Οικονομικός Ταχυδρόμος)

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)
«Προτιμώ τον θάνατον παρά να απατήσω λαόν εμπιστεύσαντα την τύχη του εις την αφοσίωσίν μου». (Ιωάννης Καποδίστριας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου