Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Επιστρέφουν στη ΔΕΗ οι θυγατρικές της πάλαι ποτέ “αποεπένδυσης”

Γιάννα Παπαδημητρίου

Την επανένταξη στη μητρική των θυγατρικών “Λιγνιτική Μελίτης” και “Λιγνιτική Μεγαλόπολης” αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ στην τελευταία του συνεδρίαση.

Πρόκειται για τις δυο θυγατρικές στις οποίες είχαν μεταφερθεί πάγια στοιχεία κεφαλαίου της ΔΕΗ (μαζί με τους αντίστοιχους εργαζομένους) με το ν.4533/2018, εν όψει της τότε προωθούμενης αποεπένδυσης.

Η επιστροφή των δυο θυγατρικών στην αγκαλιά της “μαμάς ΔΕΗ” έρχεται αφότου έχει μπει οριστικά στο συρτάρι η τότε προωθούμενη λύση για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, καθώς οι μετέπειτα εξελίξεις έχουν διαφοροποιήσει την τοποθέτηση κυβέρνησης και ΔΕΗ επί του θέματος, ενώ με διαφορετικό μάτι βλέπουν πλέον τα πράγματα και οι “θεσμοί”.

Η διαδικασία θα προχωρήσει μέσω συγχώνευσης με απορρόφηση, όπως προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που πέρασε προ μηνών απο τη Βουλή, με την οποία καταργήθηκε η υποχρέωση “αποεπένδυσης” μέσω της απόσχισης και πώλησης των δύο εταιρειών, και δόθηκε η δυνατότητα στη ΔΕΗ να προβεί σε εταιρικούς μετασχηματισμούς που εξυπηρετούν το επιχειρησιακό της πλάνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιχειρησιακών παραγόντων της ΔΕΗ, οι σχετικές διαδικασίες ξεκινούν άμεσα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2022.

Στα πάγια της “Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε.” περιλαμβάνεται ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μελίτης με τη λειτουργούσα Μονάδα 1 (330 MW εγκατεστημένης ισχύος) και με μια άδεια παραγωγής για 2η Μονάδα ισχύος 450 MW, μαζί με όλο τον εξοπλισμό, βοηθητικά μηχανήματα, οχήματα, αποθέματα, διοικητικές άδειες, προσωπικό κλπ που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Σταθμού.

Αντίστοιχα, στα πάγια της  “Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.” περιλαμβάνεται ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μεγαλόπολης Α΄ με τη λειτουργούσα Μονάδα 3 (300 MW εγκατεστημένης ισχύος) και η Μονάδα 4 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαλόπολης Β΄ (300 MW εγκατεστημένης ισχύος), μαζί με όλο τον εξοπλισμό, βοηθητικά μηχανήματα, οχήματα, αποθέματα, διοικητικές άδειες, προσωπικό κλπ που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των Μονάδων 3 και 4.

 

 energypress.gr

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)
«Προτιμώ τον θάνατον παρά να απατήσω λαόν εμπιστεύσαντα την τύχη του εις την αφοσίωσίν μου». (Ιωάννης Καποδίστριας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου