Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΡΑΕ: Aπό τον Μάρτιο σε ισχύ οι 3 κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος

 

Κώστας Δεληγιάννης

Σε εφαρμογή από τον Μάρτιο σχεδιάζει η ΡΑΕ να τεθεί η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων, με κριτήριο το αν περιλαμβάνουν ή όχι ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και το ύψος της επιβάρυνσης που θα μπορεί αυτή να προκαλέσει. 

Για τη διάκριση των τιμολογίων, θα προβλέπονται τρεις κατηγορίες, όπως προέβλεπε και η πρόταση που έθεσε η ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, για τον χαρακτηρισμό των κατηγοριών αυτών δεν θα χρησιμοποιείται ο όρος «κίνδυνος», κάτι που είχαν ζητήσει αρκετοί προμηθευτές στη διαβούλευση και έκανε δεκτό η Αρχή. 

Αυτό σημαίνει πως τα τιμολόγια δεν θα χαρακτηρίζονται «μηδενικού κινδύνου», «οριοθετημένου κινδύνου» και «υψηλού κινδύνου», όπως προβλεπόταν στην πρόταση, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν τα κριτήρια κατάταξης των προϊόντων στις τρεις κατηγορίες. Έτσι, στην πρώτη κατηγορία θα εντάσσονται τα σταθερά τιμολόγια. 

Στη δεύτερη, θα υπαχθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης, στα οποία δηλαδή θα ορίζεται ένα συγκεκριμένο πλαφόν για την πρόσθετη επιβάρυνση, πάνω από την οποία η όποια τυχόν επιπλέον προσαύξηση θα απορροφάται από την προμηθευτή. Αντίθετα, τα προϊόντα της τρίτης κατηγορίας δεν θα έχουν μέγιστο όριο προσαύξησης. 

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνεται στις νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες που, όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, θα εγκριθούν σήμερα από την Ολομέλεια της ΡΑΕ. Στις Οδηγίες θα καθορίζονται επίσης οι ενιαίες φόρμες των λογαριασμών και των εντύπων προσφοράς νέου συμβολαίου. Και σε αυτή την περίπτωση, η ΡΑΕ αναμένεται να διατηρήσει την προσέγγιση της πρότασης που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση, υιοθετώντας ωστόσο επιμέρους τροποποιήσεις που υπέδειξαν οι εταιρείες προμήθειας με τα σχόλιά τους. 

Στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος της Αρχής ανέφερε πως η ΡΑΕ θα αποστείλει άμεσα στο ΥΠΕΝ γνωμοδότηση για τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Επίσης, αποκάλυψε ότι η Αρχή έχει καλέσει σε ακρόαση 12 προμηθευτές, για χρέη που έχουν δημιουργήσει προς τους Διαχειριστές μέσα στο 2021. 

Όπως πρόσθεσε, έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα σε 5 εταιρείες, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ, σε προηγούμενη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, στόχος της Αρχής είναι εντός του 2022 να μηδενισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των παρόχων προς τους Διαχειριστές. 

 

 https://energypress.gr/news/rae-apo-ton-martio-se-ishy-oi-3-katigories-timologion-reymatos-se-akroasi-12-promitheytes-gia

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)
«Προτιμώ τον θάνατον παρά να απατήσω λαόν εμπιστεύσαντα την τύχη του εις την αφοσίωσίν μου». (Ιωάννης Καποδίστριας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου