Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Έχουμε αποθέματα λιγνίτη και τις μονάδες έτοιμες να δουλέψουν στο φουλ για το χειμώνα

 

Χάρης Αποσπόρης - energypress.gr

Τα αποθέματα λιγνίτη είναι επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες κατά το φετινό χειμώνα, όπως καλή είναι και η κατάσταση των λιγνιτικών μονάδων, των υδροηλεκτρικών και των ορυχείων, όπως δήλωσε στη Βουλή ο Δημήτρης Μετικάνης, γενικός διευθυντής λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επάρκεια ισχύος και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μετικάνης ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για τα υδροηλεκτρικά και τις λιγνιτικές μονάδες για το φετινό χειμώνα, ώστε να είναι έτοιμες να καλύψουν πιθανές αυξήσεις της ζήτησης. Παράλληλα, τα αποθέματα λιγνίτη είναι σε υψηλά επίπεδα, άρα δεν θα χρειαστούν εισαγωγές από το εξωτερικό.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι η μονάδα Αγ. Δημήτριος 5 πρόκειται να επιστρέψει στο σύστημα στα τέλη του έτους μετά από ένα διάστημα που βρισκόταν εκτός λειτουργίας για εργασίες αποθείωσης.

Σημειώνετα ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ, σε συνθήκες ισχυρού ψύχους στο διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μέγιστη ισχύς 8,8 – 9,5 GW και μέγιστη ημερήσια ενέργεια 180 – 190 GWh για την κάλυψη της ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ότι είναι απαραίτητη η παραγωγή από όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες και συγκεκριμένα από τις 7 λιγνιτικές μονάδες ισχύος 1800MW (Αγ. Δημήτριος 1-2-3-4-5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 4) που θα πρέπει να θεωρούνται διαθέσιμες.

Τέλος, σχετικά με τις προοπτικές της Πτολεμαΐδας 5, ο κ. Μετικάνης δήλωσε ότι η μονάδα θεωρητικά θα μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί υδρογόνο μελλοντικά, όμως σε τι ποσοστό εξαρτάται από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Για τη μετατροπή της σε μονάδα αερίου, ο ίδιος δήλωσε ότι καθοριστικός παράγοντας θα είναι η τιμή των ρύπων, ενώ οι σημερινές τιμές του αερίου είναι έκτακτες και δεν μπορεί να γίνει μακροχρόνιος σχεδιασμός με βάση αυτές.

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)
«Προτιμώ τον θάνατον παρά να απατήσω λαόν εμπιστεύσαντα την τύχη του εις την αφοσίωσίν μου». (Ιωάννης Καποδίστριας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου