Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Με ώθηση από τη ΔΕΗ το Χρηματιστήριο υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης

 

Με τη μετοχή της ΔΕΗ να ακολουθεί εντυπωσιακή πορεία και τους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται με θετικό πρόσημο, το Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνεται υψηλότερα και των 910 μονάδων.

Ταυτόχρονα, για μία ακόμη συνεδρίαση, το ΧΑ υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, κατορθώνοντας να μην ακολουθήσει την έντονη νευρικότητα που εμφανίζεται σε αυτές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,33%, ενώ 0,42% χαμηλότερα κινείται ο γερμανικός DAX.

Στις 13:17 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,63% στις 912,01 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 23,65 εκατ. ευρώ, ενώ ισορροπία υπάρχει μεταξύ ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 45 και πτωτικών στις 47. Κέρδη 0,79% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο +0,46%.

Κέρδη 0,70% για τον τραπεζικό δείκτη, με πρωταγωνιστή τη μετοχή της Eurobank με άνοδο 1,84%, ενώ 0,53% υψηλότερα κινείται η Εθνική Τράπεζα. Θετική στροφή στο +0,13% για την Alpha Bank, η οποία ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες, ενώ στο -0,65% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Σημειώνεται ότι σε σημερινή της έκθεση η HSBC μειώνει ελαφρώς τις τιμές – στόχους για Alpha, Eurobank και Πειραιώς και αυξάνει αυτήν για την ΕΤΕ, διατηρώντας, όμως, τη σύσταση «αγορά» και για τις τέσσερις μετοχές και τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις τους είναι φθηνές και ως εκ τούτου ελκυστικές.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει απόλυτα η μετοχή της ΔΕΗ με ένα ξέσπασμα ανόδου και κέρδη 6,23%. Με θετικό πρόσημο και η μετοχή της Coca-Cola HBC στο +0,31%. Αντίθετα σημαντικές πιέσεις δέχεται ο ΟΤΕ με απώλειες 0,93%, ενώ πτώση 0,21% σημειώνει ο ΟΠΑΠ. Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τον ΟΛΠ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει άνοδο 2,87%, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Jumbo, Lamda Development, ElvalHalcor και Motor Oil. Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζει η Quest Συμμετοχών στο 1,48%.

Στις ευρωπαΪκές αγορές το χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η νευρικότητα, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή τόσο της ανακοίνωσης των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη και φυσικά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι έχει διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο αρκετών δεκαετιών, γεγονός που μπορεί να καταστήσει πιο επιθετική τη νομισματική πολιτική της Fed. Από την πλευρά της η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δύσκολο παζλ, καθώς ο πληθωρισμός και στη ζώνη του ευρώ ακολουθεί ισχυρή ανοδική πορεία, ενώ συνεχίζονται οι φόβοι για σημαντικό πλήγμα στην ανάκαμψη μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ταυτόχροαν, όμως, στο εσωτερικό της ΕΚΤ υπάρχουν αρκετές διαφωνίες για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει, με τους αναλυτές να διατηρούν την εκτίμηση ότι θα προχωρήσει φέτος σε τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων, η οποία μπορεί να γίνει είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Δεκέμβριο. 

 energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου