Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Δύο διαγωνισμοί μέσα στο 2022, κοινοί για αιολικά και φωτοβολταϊκά, από 1000 Μεγαβάτ κάθε φορά – Απελευθέρωση δικτύου 1 Γιγαβάτ από τον ΔΕΔΔΗΕ

 

Θοδωρής Παναγούλης

Για την πρόθεση του Υπουργείου να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2022 δύο κοινοί διαγωνισμοί, για αιολικά και φωτοβολταϊκά, με δημοπρατούμενη ισχύ 1000 Μεγαβάτ κάθε φορά, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.

Ο υπουργός παρουσίασε τους πυλώνες της στρατηγικής της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ, παραθέτοντας πλήθος στοιχείων και αποκαλύπτοντας κάποια από τα  νέα δεδομένα που φέρνει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών που πρόκειται να δοθεί σύντομα σε διαβούλευση.

Μεταξύ αυτών:

·Για πρώτη φορά εισάγεται η δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να χορηγεί όρους σύνδεσης με λειτουργικούς περιορισμούς στην απορρόφηση του παραγόμενου ρεύματος. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο ποσοστό των λειτουργικών περιορισμών (έκανε λόγο γα εύλογο επίπεδο ανάλογα με τον κορεσμό του δικτύου και τα κάθε φορά τεχνικά χαρακτηριστικά), ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα είναι 5%.

·Για λόγους διαφάνειας και διευκόλυνσης των επενδυτών, ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις αιτήσεις διασύνδεσης, την πρόοδο των αιτημάτων κ.λπ., κατά τρόπο αντίστοιχο με εκείνο που δημοσιοποιεί τα στοιχεία ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα εκπονήσει μελέτη για να αξιολογήσει με μια νέα ευέλικτη μεθοδολογία τη χωρητικότητα του δικτύου του με στόχο να μπορεί να αποδεσμευθεί επιπλέον ηλεκτρικός χώρος 1 Γιγαβάτ που θα αξιοποιηθεί για εγκατάσταση ΑΠΕ  και συγκεκριμένα θα κατανεμηθεί στις εξής τέσσερις κατηγορίες: Φωτοβολταϊκά σε αγρότες, σε οικιακούς καταναλωτές (στέγες), Βιομηχανία και μικρές επενδύσεις ΑΠΕ.

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου