Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Όταν μετατρέπεις το ρεύμα από αγαθό σε προϊόν και το χαρίζεις σε ιδιώτες ,είναι δεδομένο ότι θα ανέβουν οι τιμές

 


Θέλει πολύ κόπο να στήσεις ένα κόλπο…. Πως φτάσαμε σε τόσο μεγάλο κόστος ρεύματος

Παίρνεις μια δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού η οποία κοστολογεί το ρεύμα σαν αγαθό και το προσφέρει στους πελάτες της χωρίς να προσθέτει κέρδος και την βάζεις στο χρηματιστήριο, με την αξία της να είναι 50

φορές πιο μικρή από την πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα φροντίζεις να διαμορφώνεις την κοινή γνώμη παίζοντας στα φιλικά σου ΜΜΕ την άποψη ότι οι εργαζόμενοι είναι προνομιούχοι, ότι το μισθολογικό κόστος είναι τεράστιο και διάφορα άλλα ψέματα , τα οποία όμως είναι χρήσιμα αφού δικαιολογούν οτιδήποτε πάει στραβά και δεν πρέπει οι ευθύνες να πέσουν πάνω σε μια ηγεσία της επιχείρησης η των υπουργείων.

Ένα ακόμα βήμα είναι υπάρχει μια ένωση κρατών η οποία με πρόσχημα την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό, θεσπίζει κανόνες που στην ουσία ευνοούν μόνο τα συμφέροντα των λίγων και μεγάλων ομίλων.

Πήραμε την λιγνιτική κιλοβατώρα και της βάλαμε καπέλο το χρηματιστήριο ρύπων , έτσι έχουμε μια ελεγχόμενη κατάσταση η οποία ανεβάζει με σύστημα φούσκας τις τιμές και διαμορφώνει τον λιγνίτη στο ίδιο ή και μεγαλύτερο κόστος από το αέριο.

Φτιάξαμε ακόμα ένα χρηματιστήριο, αυτό της ενέργειας και πάντα στο όνομα του υγειούς ανταγωνισμού έχουμε 4-5 παραγωγούς που ανεβάζουν και κατεβάζουν τις χονδρικές τιμές ρεύματος όπως τους βολεύει.

Νοέμβριο του 2020 ολοκληρώθηκαν οι νόμοι και οι αποφάσεις και έχουμε την εφαρμογή του TARGET MODEL , της λειτουργίας δηλαδή του χρηματιστηρίου ενέργειας, με τον τότε υπουργό τον κ. Χατζηδάκη να σκίζει τα ιμάτια του στα τηλεοπτικά πάνελ υποστηρίζοντας ότι όλα γίνονται για να μειωθούν οι τιμές ενέργειας.

Το κράτος δηλαδή έκανε νόμους , οι οποίοι έχουν το εξής αποτέλεσμα: Κάθε μέρα οι μονάδες παραγωγής δίνουν προσφορές στην χονδρική τιμή για την επόμενη ημέρα, ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα με ενδεικτικές τιμές: Δίνει η ΔΕΗ με τα υδροηλεκτρικά 30 ευρώ/MW , με τα λιγνιτικά 150/MW, με τις μονάδες αερίου 230/MW. Μπαίνουν και οι άλλοι παραγωγοί και δίνουν τις τιμές τους ανα ώρα, ας πούμε μια μονάδα δίνει ακόμα και μηδενική τιμή τις βραδινές ώρες που δεν χρειάζεται ρεύμα και τις ώρες αιχμής φτάνει να δίνει ακόμα και 300 ευρώ. Το σύστημα που φτιάχτηκε λοιπόν προβλέπει το εξής παράδοξο: Η τελευταία και πιο ακριβή προσφορά θα καθορίζει όλες τις προηγούμενες. Αν δηλαδή κάποιος παραγωγός προσφέρει έστω και 100 mw που λείπουν με τιμή 500 ευρώ/MW , τότε όλες οι μονάδες θα πληρωθούν με το ποσό αυτό!!! Ασχέτως του πραγματικού κόστους που έχουν ! Και φυσικά όλα αυτά τα επιπλέον χρήματα , θα μπουν αυτούσια σαν καπέλο στους λογαριασμούς των καταναλωτών!! Θα τα πληρώνουν οι πολίτες! Αυτό έχουν νομοθετήσει και έχουν δημιουργήσει στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Θα το γράψουμε ακόμα μια φορά… Σύμφωνα με το μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγορά, έτσι και στην Ελλάδα όλοι οι παραγωγοί ανεξάρτητα από το δικό τους κόστος, πληρώνονται με βάση το κόστος της οριακής μονάδας, δηλαδή της ακριβότερης μονάδας που μπήκε στο σύστημα.

Τέλος αφού το σύστημα στήθηκε με προσοχή και σιγά – σιγά έγιναν οι νόμοι και όλες οι απαραίτητες διεργασίες, αρχίζει τεχνητά να ανεβαίνει η χονδρική τιμή ρεύματος. Ότι και αν συμβεί , θεωρείται λόγος να ανεβεί η τιμή. Στην αρχή πάρθηκαν αποφάσεις κλεισίματος των λιγνιτών, οπότε η έλλειψη παραγωγής δημιουργεί το πρώτο βασικό επίπεδο που οι τιμές στην χονδρική σχεδόν διπλασιάζονται. Μετά χωρίς λόγο με την εφαρμογή του νέου συστήματος οι τιμές τριπλασιάστηκαν!

Ευτυχώς όμως οι 4-5 παραγωγοί και οι φίλοι τους πολιτικοί έχουν προνοήσει και έχουν μεταφέρει πελάτες από την ΔΕΗ στους ιδιώτες προμηθευτές, η ΔΕΗ είχε τιμολόγια της τάξης του 0.11ευρώ/kw ενώ οι καλοί ιδιώτες πρόσφεραν τσάμπα το ρεύμα ακόμα και με ποσά 0,3 ευρώ/kw!! Έτρεχαν λοιπόν οι πολίτες ζαλισμένοι όλοι από τις διαφημίσεις και υπέγραφαν 24μηνα συμβόλαια χωρίς κανείς να δει τα ψιλά γράμματα και τον όρο ρήτρα ΟΤΣ (οριακή τιμή συστήματος). Μια ρήτρα που τεχνητά και σκόπιμα είχε μπει αφού οι παραγωγοί και οι προμηθευτές γνώριζαν δυο χρόνια πριν τι θα συμβεί.

Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν λοιπόν ήταν να να φορτωθούν οι ιδιώτες με νέα συμβόλαια και να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την ΔΕΗ. Οι καταναλωτές όμως δεν έφευγαν από την ΔΕΗ και οι ιδιώτες δεν μπόρεσαν ποτέ , όσες προσφορές και αν έκαναν να πάρουν τα μερίδια που ήθελαν. Έτσι φτάσαμε στον Αύγουστο του 2021 όπου έκαναν καταγγελία στην ΔΕΗ γιατί δεν είχε ακριβύνει τους λογαριασμούς της και την υποχρέωσαν (και καλά) να ανεβάζει τις τιμές , προσθέτοντας και αυτή ρήτρες στα ποσά.

Από τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2021 έχουν περάσει 12 μήνες από την εφαρμογή του TARGET MODEL , της λειτουργίας δηλαδή του χρηματιστηρίου ενέργειας, οι λογαριασμοί πλέον έχουν αρχίσει να έρχονται διπλοί και τριπλοί και οι πολίτες τραβάνε τα μαλλιά τους. Στα τέλη του 2021 και μέχρι τον Φεβρουάριο οι λογαριασμού είναι 3, 4 και 5 φορές ακριβότεροι, με βασική αιτία τις υπερβολικές χρεώσεις από τις ρήτρες. Και όλα αυτά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με διάφορες αιτίες έχει τριπλασιαστεί η χονδρική τιμή ρεύματος! Και βέβαια με την έναρξη του πολέμου δόθηκε μια πολύ καλή δικαιολογία στους κερδοσκόπους να εκτοξεύσουν πλέον τις τιμές.

Η Κερδοσκοπία Νο1: Η χονδρική τιμή διαμορφώνεται από τον τελευταίο και πιο ακριβό παραγωγό.

Η Κερδοσκοπία Νο2: Οι παραγωγοί ανεβάζουν τις τιμές χωρίς καμία δικαιολογία και κανέναν έλεγχο.

Η Κερδοσκοπία Νο3: Οι παραγωγοί ανεβάζουν τις τιμές με δικαιολογία την αύξηση του αερίου λόγω του πολέμου, οι προσφορές τους όμως υπολογίζονται με τις τιμές που προμηθεύτηκαν αέριο τον προηγούμενο μήνα!

Το κόλπο: Έρχεται η Κυβέρνηση και αντί να παρέμβει στις χονδρικές τιμές και να παγώσει τα κέρδη των 4-5 παραγωγών, επιδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτούς τους παραγωγούς. Όχι μόνο τους αφήνει να κερδοσκοπούν αλλά τους επιδοτεί κιόλας. Τα μεγαλύτερα κόλπα είναι απλά, όλα τα ποσά που ακούτε θα πάνε στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας. Έτσι θα έχουν τα κεφάλαια που τους λείπουν για να χρηματοδοτήσουν τις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας τις νέες μονάδες αερίου και άλλα.

Όμως όλα αυτά προσθέτουν σημαντικές επιβαρύνσεις στους πολίτες οι οποίοι στην ουσία θα δώσουν περίπου το 30% του εισοδήματος τους σε αυτούς τους 4-5 παραγωγούς, την ΔΕΗ , την ELPEDISON, την PROTERGIA, την ΚΟRINTHOS POWER και HΡΩΝ.

Θέλει πολύ κόπο να στήσεις ένα τέτοιο μεγάλο κόλπο. Θέλει τρόπο να καταφέρεις να ξεγελάσεις και να εγκλωβίσεις τους πολίτες.

Δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας θεσμός που να προφυλάξει τους πολίτες, κανείς δεν φαίνεται να τολμάει να τα βάλει με το σύστημα και με τα συμφέροντα.

Όταν μετατρέπεις την ηλεκτρική ενέργεια από αγαθό σε προϊόν και το χαρίζεις σε ιδιώτες οι οποίοι έχουν μοναδικό σκοπό τα κέρδη, τότε είναι δεδομένο ότι θα φτάναμε στην σημερινή κατάσταση.

www.dynatielladanews.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου