Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δίνει μεγάλη βαρύτητα στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας


 28/4: Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Το θέμα της συμμετοχής και του κοινωνικού διαλόγου για τη δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας θα διερευνήσει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος ΕΑΥ που περιλαμβάνει ουσιαστική συμμετοχή των κυβερνήσεων, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των φορέων της δημόσιας υγείας και όλων των σχετικών μερών σε εθνικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ανέκαθεν υπήρξε σημαντική αλλά έγινε περισσότερο ζωτικής σημασίας υπό τον covid-19, για την προστασία του εργασιακού περιβάλλοντος και την διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υποστηρίζει ότι σε επίπεδο εργασιακού χώρου «μια ισχυρή κουλτούρα ΕΑΥ είναι εκείνη στην οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον προωθείται τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους εργαζόμενους».
Είναι σαφές ότι σε έναν χώρο εργασίας με ισχυρή κουλτούρα ΕΑΥ «οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους ή κινδύνους για την ΕΑΥ στο χώρο εργασίας και η διοίκηση είναι προορατική σε συνεργασία με τους εργαζόμενους για την εξεύρεση κατάλληλων, αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων»
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δίνει μεγάλη βαρύτητα στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας και τον υψηλό δείκτη εργατικών ατυχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαία η έντονη δραστηριοποίηση της Τράπεζας Αίματος που μεριμνά για την επάρκεια αίματος με συχνές εθελοντικές αιμοδοσίες.
Περαιτέρω, το Σωματείο υποστήριξε και αγωνίστηκε με κάθε τρόπο όχι μόνο για την οικοδόμηση μιας θετικής νοοτροπίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία αλλά εξακολουθεί να επιμένει σε αυτή ειδικά την ώρα που εν μέσω υγειονομικής κρίσης υπάρχουν συνεχείς κίνδυνοι.
Η 28η Απριλίου όπως και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ θα πρέπει να είναι ημέρες για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία γιατί «ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ».
Συνεπώς, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ:
• Θα πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται οι κανονισμοί
• Θα πρέπει να μην γίνεται καμία εργασία χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα αυτονόητα
• Θα πρέπει να υπάρχει αδιάλειπτη μέριμνα από την πλευρά της εργοδοσίας και εντατικοποίηση των ελέγχων
• Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση από την πλευρά των εργαζομένων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου