Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Σκρέκας: Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό Πούτιν - Μετατροπή καυσίμου στις εγχώριες μονάδες αν χρειαστεί

energypress.gr

«Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι έχει στο μυαλό του ο Ρώσος Πρόεδρος. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς εννοεί. Δεν έχει οικονομικό νόημα αυτό που λέει, είναι ένας πολιτικός εκβιασμός, υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας.

Όπως είπε ο υπουργός τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να «γυρίσουν» ώστε να χρησιμοποιούν πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αν αυτό χρειαστεί.

«Από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτά, μαζί με την προμήθεια καυσίμων από τη Ρεβυθούσα θα καλύψουν τις ανάγκες».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι οικιακοί καταναλωτές είναι οι τελευταίοι που μπορεί να θιγούν, ωστόσο προειδοποίησε ότι «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Εμείς έχουμε λάβει όλα τα μέτρα. Αυτά που συνέβησαν δεν τα περίμενε κανείς», σημείωσε.

Οι αποφάσεις της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως χθες συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους - οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου