Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Αύξηση 43% στην εξόρυξη λιγνίτη για να δουλέψουν στο φουλ οι μονάδες

energypress.gr

Γιώργος Φιντικάκης

Δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη ακόμη και στα 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, έναντι των 10,5 εκατ. τόνων σήμερα, έχει η ΔΕΗ, προκειμένου να ενισχυθούν οι άμυνες της χώρας απέναντι στο σενάριο διακοπής προμήθειας του ρωσικού αερίου.

Αποτελεί μια επιπλέον κίνηση εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει πράξη τις απειλές του και κόψει τις ροές, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η πλεονάζουσα λιγνιτική ενέργεια θα είναι σε θέση να καλύψει το τεράστιο κενό που θα προκληθεί στην αγορά.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί και τα οποία έχουν κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΝ, η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η ΔΕΗ να επιταχύνει μια σειρά από έργα, ικανά να βελτιώσουν τις επιδόσεις των ορυχείων και να αυξήσουν την συγκέντρωση του λιγνίτη στις αυλές των μονάδων της, ώστε αυτές να μπορέσουν να λειτουργήσουν για περισσότερες ώρες: Προϋπόθεση, μια λιγνιτική παραγωγή της τάξης των 15 εκατ. τόνων ετησίως, δηλαδή μια αύξηση κατά 43%. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μαζευτεί πολύ περισσότερος λιγνίτης στις αυλές των συνολικά 7 εργοστασίων της ΔΕΗ, δηλαδή των πέντε του Αγ. Δημητρίου, της μονάδας στη Μελίτη και εκείνης στη Μεγαλόπολη. 

Στην παραπάνω κατεύθυνση κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες το αναθεωρημένο ετήσιο πλάνο εξόρυξης της επιχείρησης για το οποίο ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ως γνωστόν, την προηγούμενη Τετάρτη 30 Μαρτίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ζητήθηκε από τη ΔΕΗ να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων

Νότιο Πεδίο και Μαυροπηγή

Στην πράξη το πλάνο εξόρυξης της ΔΕΗ σημαίνει ότι θα αυξηθεί η εξορυκτική δραστηριότητα στα δύο βασικά ορυχεία της επιχείρηση, δηλαδή αυτό του Νοτίου Πεδίου και της Μαυροπηγής. Αμφότερα λειτουργούν κανονικά, έχοντας αρχίσει ήδη να δίνουν καύσιμο στην αυλή της Πτολεμαΐδας 5, της οποίας η μεν δοκιμαστική λειτουργία ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι, η δε, εμπορική, τον Οκτώβριο.

Στόχος του ετήσιου πλάνου είναι η ποσότητα λιγνίτη να αυξηθεί :

  • Αγ. Δημήτριος: Από τους 1,2 εκατομμύρια τόνους στους 1,75 εκατ. τόνους στην αυλή των πέντε μονάδων του συγκροτήματος.
  • Μελίτη: Από τους 220.000 τόνους στους 300.000 τόνους μέχρι τα τέλη Απριλίου, με βασικό τροφοδότη τα ορυχεία Αχλάδας.
  • Μεγαλόπολη: Από τους 270.000 τόνους, στους 500.000 τόνους.

Οι στόχοι αυτοί θεωρούνται εφικτοί. Σύμφωνα με το πλάνο, εφόσον χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μέρος από τις παραπάνω ποσότητες, τότε μετά τις 30 Απριλίου αυτό θα πρέπει να αναπληρωθεί. Αν πάλι δεν συμβεί το απευκταίο, και δεν διακοπούν οι ρωσικές ροές αερίου, τότε πολύ απλά οι ποσότητες αυτές δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν. 

Λύση με περιορισμένη ισχύ

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή και οι επτά μονάδες της ΔΕΗ απαιτηθεί να λειτουργήσουν στο φουλ, και πάλι θα πρόκειται για μια καθαρά εμβαλωματική λύση. Οι ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν το κενό του ρωσικού αερίου. Στο ερώτημα, γιατί τότε δεν αυξάνεται περαιτέρω η παραγωγή λιγνίτη, η απάντηση πολύ απλά είναι ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Τα υπολειτουργούντα εδώ και χρόνια ορυχεία θα ανεβάσουν ταχύτητες, παροπλισμένος εξοπλισμός θα τεθεί σε λειτουργία, ωστόσο οι δυνατότητες παραγωγής λιγνίτη είναι πεπερασμένες.

Τόσο στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη περίπτωση, δεν μιλάμε για την επιστροφη του λιγνίτη, το ενεργειακό δόγμα της χώρας δεν αλλάζει και τον τόνο στην Δ.Μακεδονία θα δίνουν από εδώ και πέρα οι μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Στο θέμα θα αναφερθεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στα Λιβερά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο (204 MW) πανελλαδικά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί στην συγκυρία κατά την οποία εγκαινιάζεται το έργο, θα αναδείξει ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν το ενεργειακό κόστος και θα στείλει το μήνυμα ότι η κατασκευή και λειτουργία έργων τέτοιες κλίμακας δείχνει τον δρόμο του ενεργειακού μοντέλου που θα ακολουθήσει η χώρα σε μια συγκυρία εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου