Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

H πώληση της Voltera και η «μάχη» επιβίωσης για τους μη καθετοποιημένους

- energymag.gr

Μεγάλες εξελίξεις έρχονται ταχέως το επόμενο διάστημα στους εναλλακτικούς πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ήδη βγήκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 που ήταν το δυσκολότερο από τη σύσταση αυτών των εταιρειών, αλλά και το δυσκολότερο των τελευταίων δεκαετιών για τον κλάδο συνολικά.

Με τη μεγαβατώρα να ξεπερνά αυτό το τρίμηνο ακόμη και τα 300 ευρώ, φέρνοντας μοιραία τεράστιες αρρυθμίες, «φέσια» και καθυστερήσεις πληρωμών στους παρόχους, πολλές εταιρείες είναι όχι απλώς στο όριο αλλά στο βαρύ «κόκκινο».

Ως γνωστόν δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν – εδώ και καιρό – άμεσο θέμα επιβίωσης, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι εταιρείες που δεν έχουν καθετοποιημένη παραγωγή, δηλαδή δεν παράγουν οι ίδιες την ενέργεια που πουλούν, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Την τελευταία δεκαετία «χτίστηκε» μια αγορά που – όπως έγινε και με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών – «πάτησε» σε κάποιους ευνοϊκούς αρχικά όρους, στο όνομα του ανοίγματος του συγκεκριμένου τομέα, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της κατάργησης του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Όμως, όπως έγινε και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που αρχικά δραστηριοποιήθηκαν πάρα πολλές εταιρείες αλλά στο τέλος έμειναν ελάχιστες (συγχωνεύτηκαν ή έκλεισαν), έτσι – νομοτελειακά – θα γίνει και στον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων ενέργειας.

Κατακερματισμένος κλάδος

Ο συγκεκριμένος κλάδος περιλαμβάνει συνολικά 21 εταιρείες, υπερβολικά πολλές δηλαδή για μια αγορά με το μέγεθος της ελληνικής, με περίπου 7 εκατ. μετρητές. Βεβαίως, οι εταιρείες με υπολογίσιμο μερίδιο αγοράς είναι το πολύ δέκα, ενώ καμιά εταιρεία εκ των εναλλακτικών δεν έχει διψήφιο μερίδιο αγοράς, κάτι που δείχνει το πόσο κατακερματισμένη είναι.

Φυσικά, κυρίαρχο μερίδιο με περίπου 64% είναι η ΔΕΗ, που εσχάτως βλέπει τα ποσοστά της να ενισχύονται ακριβώς λόγω της ανασφάλειας των καταναλωτών και των ευρύτερων προβλημάτων των μικρών.

Η συγκέντρωση στον κλάδο έχει ξεκινήσει, ασχέτως αν δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας έρχονται να σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό για τους εναλλακτικούς παρόχους, οπότε δε θα αργήσουν οι εξελίξεις. Η αγορά θα «κρατήσει» μόνο τα μεγάλα σχήματα και μόνο αυτούς που έχουν καθετοποιημένη λειτουργία.

Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί είναι μεγάλα και διογκώνονται καθημερινά, με το φαύλο κύκλο να συνεχίζεται όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση στον κλάδο όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται, ειδικά μετά τις εξελίξεις που έφερε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.

Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα

Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό έχει εξοστρακίσει και πολλά από τα σχέδια και των ενδιαφερόμενων εταιρειών, καθώς σε άλλη βάση γίνονταν οι συζητήσεις πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο και σε άλλη βάση γίνονται τώρα. Αρκετοί εκ των ισχυρών του κλάδου πλέον εφαρμόζουν την τακτική του ώριμου… φρούτου, περιμένοντας την αγορά να οδηγήσει τις εξελίξεις, είτε φέρνοντας σε αδιέξοδο κάποιους εκ των παρόχων, είτε «κλέβοντας» το πελατολόγιο, άρα και τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των παρόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος AVAX εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες αναζητά αγοραστή για την πώληση της θυγατρικής Voltera. Όπως τονίστηκε χθες επίσημα από την AVAX προς το Χρηματιστήριο, ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής Voltera, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια κατάληξη ή οποιαδήποτε συμφωνία μεταβίβασης.

Όπως τονίστηκε στην ίδια ανακοίνωση, «σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με την θυγατρική Volterra AE, και κατόπιν σχετικής ανανέωσης του στρατηγικού της πλάνου, ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό ότι η Εταιρεία – υπό την καθοδήγηση χρηματοοικονομικού συμβούλου (σ.σ. Τράπεζα Eurobank) – έχει εκκινήσει διαδικασία συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εν λόγω θυγατρική εταιρεία. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική κατάληξη των συζητήσεων ή οιαδήποτε συμφωνία για μεταβίβαση της εν λόγω θυγατρικής ή μέρους αυτής.

Τα μερίδια της Voltera

Η Voltera είναι μια εταιρεία με σημαντική παρουσία στην αγορά προμήθειας έχοντας ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 35 χιλ. πελάτες στη χαμηλή τάση, με μερίδιο αγοράς 2% (στοιχεία Μαρτίου), που τη φέρνει στην 7η θέση των εναλλακτικών παρόχων.

Συνάμα, έχει παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαθέτοντας 16 μεγαβάτ σε λειτουργία στην Αιτωλοακαρνανία και 54 μεγαβάτ στη Βοιωτία, στα οποία από το 2019 συμμετέχει με ποσοστό 45% η ΔΕΗ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας ανέρχεται στα 340 μεγαβάτ.

Η Volterra ιδρύθηκε το 2010 μέσω της κοινοπραξίας (50-50) του κατασκευαστικού ομίλου AVAX και της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Sorgenia, ενώ το 2017 η ελληνική εισηγμένη απέκτησε τον πλήρη έλεγχο εξαγοράζοντας του ιταλικού ομίλου.

Τα μερίδια αγοράς των προμηθευτών το Μάρτιο

Σταθερότητα και πολύ μικρές ανακατατάξεις δείχνουν τα μερίδια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας όλους τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ΔΕΗ από 64,59% τον Φεβρουάριο έπεσε στο 64,39% τον Μάρτιο, συνεχίζοντας να είναι η απόλυτη leader. Από εκεί και πέρα, τα μερίδια των εταιρειών το Μάρτιο διαμορφώθηκαν ως εξής:

Protergia: 6,98%

Ήρων: 6,52%

Elpedison: 6,14%

NRG: 4,47%

Watt and Volt: 2,24%

Φυσικό Αέριο Αττικής: 2.08%

Volterra: 2%

Ζενιθ: 1,91%

Volton: 1,50%

Αρχειοθήκη ιστολογίου