Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Χατζηαργυρίου: Ενίσχυση ανθεκτικότητας του συστήματος και ψηφιοποίηση δικτύων διανομής προτεραιότητες για τους διαχειριστές διανομής

 

Ο ρόλος του ενεργειακού καταναλωτή στη νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει παραγωγή πέραν της κατανάλωσης με τη χρήση και των ενεργειακών κοινοτήτων.

Από το 2018 ως το 2021 ιδρύθηκαν πάνω από 1.000 τέτοιες κοινότητες, όπως επισήμανε ο Νίκος Χατζηαργυρίου, καθηγητής ΕΜΠ, στο Power & Gas Forum.

Παράλληλα, σημαντική είναι η ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής, καθώς οι διαχειριστές μετασχηματίζονται σε εταιρείες διαχείρισης δεδομένων.

Τα εξελιγμένα δίκτυα διανομής μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πλήθους τεχνολογιών και νέων υπηρεσιών. Μια τέτοια υπηρεσία είναι η παροχή ευελιξίας, όπου η ενεργός συμμετοχή του καταναλωτή και η ανάπτυξη των διεσπαρμένων ΑΠΕ μπορεί να βοηθήσει. Στην Ελλάδα, πάντως, τα πράγματα δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο, ανέφερε ο κ. Χατζηαργυρίου.

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας επίσης αποτελεί προτεραιότητα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων με υπογειοποιήσεις γραμμών και άλλα έργα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ και το ΕΜΠ προωθούν μια σειρά από πιλοτικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

 

 https://energypress.gr/news/hatziargyrioy-enishysi-anthektikotitas-toy-systimatos-kai-psifiopoiisi-diktyon-dianomis

Αρχειοθήκη ιστολογίου