Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: " Η Αρχή της Ελπίδας"


Γράφει ο Φλώριος Ελευθερίου
  - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΔΕ ΔΕΕΔ/ΔΠΑ(ΕΛΑΪΔΑ)

Η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο μια συμβολική ημέρα-απεργία που υπενθυμίζει τα δικαιώματα της κοινωνίας στην εργασία. Είναι η απόδειξη της δύναμης της Εργατικής τάξης και υπόστασης, πως διαθέτει ταυτότητα. Είναι η ημέρα που οι τάξεις,τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα ενώνονται κάτω από την σημαία των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι η αυτόματη μετάλλαξη του ανθρώπου σε πολίτη. Είναι η πρόταση που συντάσσει όλους,μακριά από θρησκευτικούς ή εθνοτικούς διαχωρισμούς και διαμορφώνει το προγραμματικό περιεχόμενο και τα ζητούμενα των εργαζομένων.


Η Πρωτομαγιά αποτελεί μια ήμερα χρονικής σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον. Γιορτάζεται η πρώτη νίκη των εργαζομένων, ξεκινώντας από το Σικάγο του 1886, και όσες ακολούθησαν για να υπάρχουν σήμερα τα βασικά εργασιακά δικαιώματα και η επέκταση τους. Βάζει όμως και την πυξίδα σταθερά προσανατολισμένη στο μέλλον, στοχεύοντας στις επόμενες διεκδικήσεις που θα καταστούν άμεσα υλοποιήσιμες. Δεν είναι μόνο η ημέρα της απεργίας για να διατηρήσεις όσα με κόπο διεκδίκησες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για να επικοινωνήσεις προκειμένου να θέσεις τα προαπαιτούμενα στον επερχόμενο δημόσιο διάλογο.
Η επιτυχία της Εργατικής Πρωτομαγιάς κανονικοποιήθηκε και θεσμοθετήθηκε γιατί, μέσα από την ελπίδα που γεννούσε, πέρασε στους νικηφόρους αγώνες, επεκτείνοντας την χάρτα των δικαιωμάτων. Κάθε 1η του Μάη γιορτάζουμε τις προηγούμενες γενιές του συνδικαλιστικού κινήματος που έδωσε αγώνες και πέτυχε να θεσμοθετηθούν αρχές και αξίες στην εργασία, θέτοντας βάσεις για γόνιμο διάλογο, αναφορικά με το δικαίωμα του εργαζόμενου να διαθέτει ημερολόγιο και ωρολόγιο που θα ορίζει εκείνος πέραν αυτών της 8ώρης εργασίας.
Η Εργατική Πρωτομαγιά και οι αλλαγές που επέφερε στον σύγχρονο τρόπο ζωής δεν αποτελούν αποτέλεσμα κυβερνήσεων, κατακτητών ή κατακτημένων. Οι αλλαγές επήλθαν από ένα κίνημα ανδρών και γυναικών στο μεγαλύτερο κοινωνικό ψηφιδωτό που δημιουργήθηκε ποτέ, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και εξασφάλιση της ισοτιμίας. 
Η Εργατική Πρωτομαγιά, είναι η ημέρα της ταξικής γιορτής και της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις,του αυθόρμητου και αστραπιαίου αντανακλαστικού που γεννάται,γιατί δεν παλεύεις μόνο για εσένα αλλά για τον διπλανό σου,για την οικογένεια σου.Παλεύεις για το εύρωστο μέλλον των παιδιών σου.Για να γίνει η προοπτική πραγματικότητα,για να καταστήσεις την υπογραφή σου σίγουρη στο κοινωνικό και εργασιακό συμβόλαιο.
Η Εργατική Πρωτομαγιά ανοίγει και κρατά  διάπλατα ανοιχτές τις πύλες του κόσμου που θέλουμε,της κοινωνίας που προσδοκούμε και του μεγάλου κοινωνικού μετασχηματισμού με βασικά χαρακτηριστικά την ισότητα,την ελευθερία, και την αλληλεγγύη.  

Στο χέρι μας είναι η Εργατική Πρωτομαγιά να μην καταστεί ένα τυπικό τελετουργικό, μια αργία ή μια υποχρέωση, αλλά να παραμείνει συλλογική ιεροτελεστία και πάνω απ’ όλα μια παγκόσμια υπόσχεση για έναν καλύτερο κόσμο. Να αναγνωρίσει ο κάθε ένας απο εμάς τον εαυτό του στην συλλογική προσπάθεια, αψηφώντας τον εργασιακό καταναγκασμό παλεύοντας για το πρωτοποριακό που είναι και επαναστατικό.    
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει συγκινητική και ηθική, η κυκλική και αέναη κίνηση για την "Αρχή της Ελπίδας", όπως την ονόμασε ο Γερμανός φιλόσοφος Έρνστ Μπλοχ , της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον σε ένα καλύτερο αύριο.


                                                                                                                               ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΦΛΩΡΙΟΣ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου