Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

«Φωτιά» στην ακρόαση των προμηθευτών ενέργειας βάζουν οι αναφορές Δαγούμα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

- energymag.gr

Μείζον θέμα, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την λειτουργία και της αμεροληψία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκαλείται από όσα ανακοινώθηκαν, μετά την συνάντηση της διοίκησης της ανεξάρτητης αρχής, με εκπροσώπους του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

Την στιγμή που από σήμερα ξεκινάει η ακρόαση των προμηθευτών ενέργειας, βάζουν «φωτιά» στις συναντήσεις, τα όσα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να τους είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας.

Μεταξύ άλλων φέρεται να διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ σχεδόν μονομερώς και παρά την αντίρρηση της ΡΑΕ προχώρησε στις 5 Αυγούστου στην εισαγωγή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση η οποία δεν διαψεύστηκε αναφέρεται, ότι «η ΔΕΗ αποφάσισε να αντικαταστήσει τη ρήτρα άνθρακα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά της, κάτι το οποίο όμως δεν είχε ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή η οποία έχει εκφράσει και εγγράφως τη διαφωνία της».

Το χρονικό

Ωστόσο τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2021, δείχνουν να διαψεύδουν τον πρόεδρο της ΡΑΕ.

Στις αρχές Ιουνίου 2021, δημοσιεύματα σχεδόν στο σύνολο του τύπου έκαναν λόγο για παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναγκάζοντας την ΔΕΗ να καταργήσει τη ρήτρα Ρύπων CO2 και από 5 Αυγούστου να συνδέσει τα τιμολόγιά της με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας. Δηλαδή ρήτρα που συνδέει τη χρέωση της κιλοβατώρας με την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, όπως ίσχυε από το Φθινόπωρο του 2020 και για τους υπόλοιπους παρόχους. Ουδέποτε διαψεύστηκαν από την ΡΑΕ.

Την ίδια μέρα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι υιοθετεί έκπτωση 30% στα βασικά της τιμολόγια.

Πληροφορίες που αναφέρονταν τότε στα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ανταλλαγή επιστολών μεταξύ ΡΑΕ και ΔΕΗ ήδη από τις αρχές Μαίου, προκειμένου η τελευταία να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.

Επιβεβαίωση

Νεότερες πληροφορίες του energymag κάνουν λόγο για συνολικά 14 επιστολές μεταξύ των δύο πλευρών, οι περισσότερες στο επίμαχο διάστημα Μαίου-Ιουνίου 2021 και κάποιες νωρίτερα. Η ΡΑΕ, τότε, παρά το μπαράζ καταγγελιών από πλευράς καταναλωτών για τις αυξήσεις που προκαλούσαν οι ρήτρες αναπροσαρμογής των άλλων εταιρειών, επέμενε ότι πρέπει να ενταχθεί στο ίδιο καθεστώς και η ΔΕΗ.

Σημειώνεται μέχρι εκείνη την στιγμή οι καταναλωτές της ΔΕΗ, δηλαδή το 65% της αγοράς παρέμεναν στο απυρόβλητο.

Οι επιβαρύνσεις ήταν πολύ μικρές της τάξης του 7% από την ενεργοποίηση για πρώτη φορά της ρήτρας CO2, που εισήγαγε στα οικιακά τιμολόγια από τον Νοέμβριο του 2019.

Με το καθεστώς ωστόσο της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας που συντάχθηκε και η ΔΕΗ έπειτα από σύσταση της ΡΑΕ, ακολούθησε επί της ουσίας την πρακτική των ιδιωτών παρόχων περνώντας τις μεγάλες αυξήσεις της χονδρικής στην κατανάλωση.

Η ανακοίνωση

Παρεμπίπτοντος το γεγονός ότι η ΔΕΗ υποχρεώθηκε από την ΡΑΕ στην σύνδεση των τιμολογίων της με την ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ από πέρυσι τον Αύγουστο, χωρίς επίσης να υπάρχει κάποια γνωστή αντίδραση της ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο υποδείξεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ (Απόφαση ΡΑΕ υπ.αριθμ. 409/2020),  προβαίνει από την 5/8/2021 σε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας με βάση το CO2 από τα Τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης στα οποία εφαρμόζεται και σε αντικατάστασή της από τη ρήτρα  αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, η οποία βασίζεται στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς. Για την ενημέρωση των πελατών μας οι νέοι τιμοκατάλογοι οι οποίοι θα ισχύσουν από την 5/8/2021 είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.gr

Τα ερωτήματα

Από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν ωστόσο και άλλα θέματα το ίδιο σημαντικά.

Η ΡΑΕ φέρεται να ενημέρωσε για σωρεία καταγγελιών άνω των 1.000 την εβδομάδα που δέχεται από καταναλωτές για ελλιπή ενημέρωση σε σχέση με τους λογαριασμούς που λαμβάνουν.

Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι φέρεται να συνέδεσε το κύμα των καταγγελιών χρονικά, όχι με το σύνολο της αγοράς, αλλά με την 5η Αυγούστου και την υιοθέτηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την ΔΕΗ δημιουργώντας δύο θέματα:

1.Μπορεί να «καταγγέλλει» ο πρόεδρος μιας ανεξάρτητης αρχής 8 μήνες μετά, μια εποπτευόμενη από τον ίδιο εταιρεία που συμμορφώθηκε με τις δικές του υποδείξεις;

2.Η σημερινή έναρξη της ακρόασης, πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι, όταν λίγες μέρες πριν σχεδόν δημόσια ο πρόεδρος της Αρχής, είχε «δείξει» με σαφήνεια ποιος είναι υπεύθυνος κατά την γνώμη του για τις διαμαρτυρίες των καταναλωτών;

Εν κατακλείδι, ίσως η πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να κληθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να είναι σωστή, προκειμένου να απαντήσει ο ίδιος για τις ενέργειες του στα τέλη της περασμένης Άνοιξης και του καλοκαιριού του 2021, που αν και έβλεπε το επικείμενο κύμα αυξήσεων να έρχεται δεν κατάφερε να το περιορίσει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου