Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Με αποζημίωση μέχρι 15.000 ευρώ αποχωρούν οι «υπερήλικες» από τον ΔΕΔΔΗΕ – Bonus 7.000 ευρώ για οικειοθελείς αποχωρήσεις

Γιάννα Παπαδημητρίου

Την πόρτα της εξόδου για όσους εργαζόμενους συμπληρώνουν μέχρι το τέλος του 2020 προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όριο ηλικίας άνοιξε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ.
Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να λυθούν οι συμβάσεις εργασίας όσων εργάζονται στον Διαχειριστή με συμβάσεις αορίστου χρόνου και, μέχρι 31.12.2020, πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
-θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης και συμπληρώνουν το όριο ηλικίας των 64 ετών.
-συμπληρώνουν το 67ο έτος ηλικίας και τουλάχιστον 15ετή συνολική υπηρεσία στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι εργαζόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές καλούνται να παραιτηθούν, ειδάλλως ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σταδιακά σε καταγγελία των συμβάσεών τους, αρχής γενόμενης από τις 31 Ιανουαρίου 2021, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Όσοι εργαζόμενοι αποχωρήσουν, οικειοθελώς ή μη, θα λάβουν αποζημίωση ύψους μέχρι 15.000 ευρώ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να δώσει bonus 7.000 ευρώ καθαρά ως κίνητρο για οικειοθελή αποχώρηση. 
Προσφέροντας το ίδιο μπόνους, ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να δελεάσει όλους όσους συμπληρώνουν το όριο ηλικίας, ανεξάρτητα από το αν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου κι αυτοί να αποχωρήσουν οικειοθελώς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η μόνη προσωρινή εξαίρεση που προβλέπει η απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ, αφορά εργαζόμενους που καλύπτουν ιδιαίτερες υπηρεσιακές ανάγκες ή ασκούν εξειδικευμένα καθήκοντα ή διαθέτουν ειδικές γνώσεις και δεν είναι εφικτό να αντικατασταθούν άμεσα. Η εξαίρεση που γίνεται για τους εργαζόμενους αυτούς αφορά παράταση της αποχώρησής τους κατά 1 χρόνο και, εφόσον παραμείνουν στο ΔΕΔΔΗΕ για ολόκληρο αυτό το διάστημα, θα λάβουν το bonus των 7.000 ευρώ.
Αξίζει, βέβαια, να επισημανθεί ότι τυχόν οφειλές των εργαζομένων προς τον ΔΕΔΔΗΕ συμψηφίζονται με το ποσό της προβλεπόμενης αποζημίωσης και του τυχόν χορηγούμενου κινήτρου αποχώρησης.


https://energypress.gr/news/me-apozimiosi-mehri-15000-eyro-apohoroyn-oi-yperilikes-apo-ton-deddie-bonus-7000-eyro-gia

Αρχειοθήκη ιστολογίου