Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

“I can’t breathe… ” στον ΟΤΕ -Πέθανε υπό το άγχος της λήξης της διορίας για «εθελούσια» απόλυση


Σε ανακοίνωση καταγγελία για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΟΤΕ για να «πείσουν» εργαζόμενους να υπογράψουν την απόλυσή τους προχώρησε η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων Ομίλου ΟΤΕ
Κάνοντας λόγο για  “εγκληματικές” πρακτικές σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
“I can’t breathe……” στον ΟΤΕ
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια του συναδέλφου Ζαρκινού Άρη. Ο θάνατος του συναδέλφου ήρθε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η διορία που του είχε δώσει η εργοδοσία για να αποφασίσει αν θα απολυθεί μέσω του προγράμματος Β.
Εδώ και καιρό έχουμε αναδείξει ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΟΤΕ για να «πείσουν» τους συναδέλφους να υπογράψουν την απόλυσή τους είναι “εγκληματικές”. «Δεν κάνεις για τη δουλειά», «δεν μπορείς να ανταποκριθείς», «έρχονται αλλαγές στις οποίες δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις», «πάρε τα λεφτά και φύγε τώρα γιατί η επόμενη συνάντηση μας θα είναι δυσάρεστη», «στις θυγατρικές δεν έχει θέση», «δεν ενδιαφέρουν την
εταιρία τα προσωπικά σου προβλήματα» είναι μερικά από αυτά που ακούγονται στις «ενημερώσεις» των εργαζόμενων που η εργοδοσία θέλει να απολύσει. Αρκετοί συνάδελφοι μέχρι σήμερα μετά από τέτοιου είδους «ενημερώσεις» όπως και μετά από αξιολογήσεις έχουν ανεβάσει πίεση ή ζάκχαρο, έχουν πάθει κρίσεις πανικού ακόμα και εμφράγματα ή εγκεφαλικά.
Ο συνάδελφος Ζαρκινός υπό το άγχος της λήξης της διορίας δεν άντεξε και πέθανε. Δεν άντεξε την προοπτική της ανεργίας αλλά και την απαξίωση από πλευράς εργοδοσίας. Θα πουν κάποιοι είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Το γνώριζαν αυτό τα στελέχη που τον «ενημέρωσαν», άλλωστε εν μέσω πανδημίας δεν δούλευε, ακριβώς για αυτό το λόγο. Άρα, η ευθύνη του μηχανισμού της διοίκησης είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μάλιστα, όπως φαίνεται και από άλλες καταγγελλίες η εργοδοσία προσπάθησε να απολύσει, και σε ένα βαθμό το πέτυχε, μέσω του προγράμματος Β πολλούς εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
  • Τι είναι όμως η ζωή ενός εργαζόμενου μπροστά στη στοχοθεσία και στα κέρδη της εταιρίας;
  • Τι είναι η ζωή ενός εργαζόμενου μπροστά στο μέρισμα των μετόχων;
  • Τι είναι η ζωή ενός εργαζόμενους μπροστά στο Bonus του προϊσταμένου και του διαμερισματάρχη;
Επανέρχεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά και την προσωπική μας υγεία. Καλούμε τους εργαζόμενους μέσα από τις επιτροπές που έφτιαξαν κατά τη διάρκεια της απεργίας και μέσω των ΤΔΕ των σωματείων να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Να μην μένει τίποτα αναπάντητο.
Οι πλειοψηφίες των σωματείων και της ομοσπονδίας έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» ώστε οι εκβιασμοί της εργοδοσίας να μην βρίσκουν κανένα εμπόδιο. Κανένας εργαζόμενος δεν θα ένιωθε έρμαιο στις ορέξεις της εργοδοσίας, δεν θα αγχωνόταν από τις πιέσεις των στελεχών, δεν θα έφθανε στο σημείο να κινδυνεύει η ζωή του αν η πλειοψηφία της ομοσπονδίας και των σωματείων ήταν στο πλευρό του και όχι στο πλευρό της εργοδοσίας. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουμε αυτά τα βαρίδια της υποταγής και να ορθώσουμε εμείς τα εμπόδια στην εργοδοσία.
Η πρόταση που είχαμε καταθέσει από πέρσι σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να πηγαίνει μόνος του σε συζητήσεις με τα στελέχη της εργοδοσίας είτε για προγράμματα «εθελούσιας» είτε για αξιολόγηση πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις πρέπει να υπάρχει παρουσία συνδικαλιστών. Συνδικαλιστές που και μάρτυρες θα είναι των όσων λέγονται αλλά και θα εμποδίζουν την τρομοκράτηση των εργαζόμενων. Ξεκαθαρίζουμε ότι:
FRANCE TELECOM ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου