Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Σε λειτουργία από εβδομάδα τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη 58 MW στην Κρήτη

Γιώργος Φιντικάκης
Πρεμιέρα κάνουν από εβδομάδα στην Κρήτη τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 58 μεγαβάτ τα οποία έχει νοικιάσει η ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθούν οι φετινές καλοκαιρινές ενεργειακές ανάγκες του νησιού.
Τα ζεύγη που θα τοποθετηθούν στην μονάδα του Αθερινόλακκου στην Σητεία πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία από την προσεχή Τετάρτη 1η Ιουλίου και παρά την μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρισμού που συνεπάγεται φέτος ο COVID19, εντούτοις θεωρούνται απαραίτητα για την ομαλή τροφοδοσία του νησιού σε ρεύμα.

Είναι τόσο κρίσιμη η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης - και θα παραμείνει μέχρι και την ημέρα λειτουργίας της διασύνδεσης της με την Αττική - ώστε παρ’ ότι η ζήτηση για ρεύμα αναμένεται πολύ χαμηλότερη απ’ ότι πέρυσι, παρ' όλα αυτά, δίχως τα ζεύγη εκτιμάται ότι θα υπήρχε και φέτος έλλειμμα ισχύος.
Η ανησυχητική αυτή κατάσταση ήταν που έκανε τον ΔΕΔΔΗΕ να ζητήσει από την ΡΑΕ την έκδοση άδειας παραγωγής 58 MW της ΔΕΗ κατά την περίοδο 1η Ιουλίου με 31 Αυγούστου. Ανάλογα μάλιστα με τις συνθήκες η ΔΕΗ μπορεί να διατηρήσει τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στην Κρήτη και τον Σεπτέμβριο.
Ενός νησιού όπου λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης, η ζήτηση για ηλεκτρισμό φτάνει τα καλοκαίρια στα 700 μεγαβάτ, η οποία και δεν μπορεί να καλυφθεί, εξ ου και τα συχνά μικρά και μεγάλα μπλακ-άουτ. Έχοντας προφανώς αδυναμία να προβλέψει τα ακριβή επίπεδα της φετινής ζήτησης, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε στις 19 Μαΐου προβεί σε επικαιροποιημένη εκτίμηση αιχμής της τάξης των 676 MW για την Κρήτη και άρα είχε καταλήξει ότι χρειάζεται για το επόμενο δίμηνο πρόσθετη ισχύς 58 MW.
Είναι δηλαδή τόσο ραγδαία επιδεινούμενο το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού, ώστε οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή ακόμη και με εκτιμώμενο τουλάχιστον 50% λιγότερο τουρισμό από πέρυσι στο νησί.
“Ιδιαίτερη ανησυχία δεν έχουμε, ωστόσο η τοποθέτηση επιπλέον 58 MW προσδίδει επιπλέον ασφάλεια, πολλώ δε μάλλον στο σενάριο που θα διαψευστούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το τουριστικό ρεύμα και η Κρήτη ανακτήσει ένα μέρος των χαμένων σήμερα κρατήσεων”, αναφέρουν στο “Energypress” αρμόδιες πηγές.
Την ίδια ανησυχία εξέπεμπε και η ανακοίνωση της ΡΑΕ με την οποία είχε εγκρίνει στην ΔΕΗ την άδεια παραγωγής για επιπλέον ισχύ φέτος το καλοκαίρι. “Η ασφάλεια εφοδιασμού της νήσου Κρήτης ιδίως μετά το έτος 2020 έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα και αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κατά τούτο επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή κινδύνων που ανάγονται στην τροφοδοσία της νήσου με ηλεκτρική ενέργεια», επισήμανε χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει ότι στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων κατά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ ολοκλήρωσης των δύο φάσεων υλοποίησης της διασύνδεσης, για την επάρκεια ηλεκτροδότησης του νησιού είναι αναγκαία η διαθεσιμότητα παραγωγικού δυναμικού κατά το μέγιστο δυνατό.
Η πανδημία μάλιστα “έκοψε” μέρος της επιπλέον ισχύος που είχε αρχικά εκτιμήσει τον περασμένο Νοέμβριο ο ΔΕΔΔΗΕ ότι θα χρειαστεί κατά το φετινό καλοκαίρι η Κρήτη.
Τότε το έλλειμμα του νησιού είχε εκτιμηθεί στα 93,5 MW με τον διαχειριστή να μιλά για την ανάγκη μίσθωσης ενός αεριοστροβίλου ισχύος 25 MW, επιπλέον των φορητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος 58 MW.
Τον Φεβρουάριο η ΡΑΕ είχε εγκρίνει την ενοικίαση των παραπάνω ζευγών καλώντας τη ΔΕΗ να διενεργήσει διαγωνισμό για τα πρόσθετα 25 MW. Τον Μάρτιο και ενώ πλέον είχε ξεσπάσει η πανδημία, ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάστηκε να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την πρόσθετη ισχύ των 25MW, η οποία και τελικά κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία.


Αρχειοθήκη ιστολογίου