Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Σταθάκης: Δεδομένη η πράσινη μετάβαση - Η Πτολεμαΐδα 5 πρέπει να μείνει ανοικτή έως το 2038


Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Τάσο Τέλλογλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση η οποία είναι δεδομένη θα γίνει το 2030 οπότε θα παράγουμε το 60% - 70% της ενέργειάς μας από ΑΠΕ.
Μέχρι το 2050 θα έχει ολοκληρωθεί ένας τεράστιος μετασχηματισμός της οικονομίας, όπως είπε. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ελλάδας αφού αφορά στην βιομηχανική ανασυγκρότηση και στον τουρισμό. Αυτό προϋποθέτει χρηματοδότηση, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στήριξη των παραγωγικών – τεχνολογικών δυνάμεων που θα κάνουν αυτή την αλλαγή, δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Σχετικά με τον λιγνίτη, ο κ. Σταθάκης είπε ανέφερε ότι η διαφωνία με τη Κυβέρνηση αφορά στην μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία κατά τη γνώμη του μπορεί να μείνει έως το 2038. Μέχρι τότε τα σχέδια και της προηγούμενης και αυτής της κυβέρνησης είναι παρόμοια, όπως είπε. “Η απάντηση είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ ενώ θα πρέπει να φτιάξουμε και μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες θα πρέπει πιθανότατα να αποσυρθούν επίσης το 2030” δηλωσε.
Ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα για να γίνουν 7 νησιά 100% ΑΠΕ με αποθήκευση. Παράλληλα, με τις ενεργειακές κοινότητες όλοι μπορούν να γίνουν δυνητικά παραγωγοί ενέργειας μέσω ΑΠΕ σε ένα αποκεντρωμένη μοντέλο πράσινης μετάβασης, είπε κλείνοντας.



Αρχειοθήκη ιστολογίου