Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Μανουσάκης: Ο ΑΔΜΗΕ ωριμάζει συνεργατικά μοντέλα με επενδυτές για διασυνδέσεις, offshore αιολικά και αποθήκευση

Στη στρατηγική του ΑΔΜΗΕ για συνεργασίες με ιδιώτες επενδυτές, τόσο για επιπλέον capacity στις νησιωτικές διασυνδέσεις, όσο και για ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων, αλλά και συστημάτων αποθήκευσης, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.
Συγκεκριμένα ο κ. Μανουσάκης ανέφερε σχετικά:
«Το ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα αλλάζει και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, σκοπεύει να είναι enabler αυτής της μετάβασης διερευνώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Για παράδειγμα στις διασυνδέσεις νησιών όπου αναπτύσσεται ενδιαφέρον από επενδυτές για επιπλέον capacity και πρόσθετες ΑΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ ωριμάζει μοντέλα συνεργασίας με τους επενδυτές, με τους οποίους έχουμε πολύ καλή επικοινωνία.
Σε αυτά τα συνεργατικά μοντέλα ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να έχει τον έλεγχο της κατασκευής των διασυνδέσεων, καθώς είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί και να συντηρεί κάθε διασύνδεση που εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
Συνεργατικό μοντέλο, όμως, βλέπουμε λογικό να εφαρμόζεται και στο πεδίο των υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως και οι άλλοι Διαχειριστές στην Ευρώπη, επιδιώκει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των υποδομών Μεταφοράς Ενέργειας στη θάλασσα (όπως σταθμοί, υποσταθμοί κ.ά.) ώστε να συνδεθούν τα offshore αιολικά πάρκα, είτε floating είτε fixed.
Στο πλαίσιο αυτό, ωριμάζουμε σε συνεργασία με έμπειρους παράγοντες του κλάδου των offshore ρεαλιστικές εφαρμογές υπεράκτιων πάρκων στον θαλάσσιο χώρο με σκοπό να προτείνουμε στην πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο τέτοιων επενδύσεων, το οποίο εκκρεμεί.
Αλλο παράδειγμα είναι η αποθήκευση ενέργειας. Θεωρούμε ότι μπορούμε να παίξουμε ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας στα νησιά που διασυνδέουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΑΔΜΗΕ μελετά και ωριμάζει επίσης πιλοτικές εφαρμογές».
Ο κ. Μανιουσάκης αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία του Διαχειριστή είναι εξασφαλισμένη ανεξαρτήτως της μετοχικής σύνθεσης, σημειώνει το πολύ καλό εργασιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τρία τελευταία χρόνια με την είσοδο της State Grid, ενώ τονίζει την ανάγκη για ευέλικτο πλαίσιο προσλήψεων στον ΑΔΜΗΕ.

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου