Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ε. Μυτιληναίος: Η κρίση θα είναι συντριπτική - Τα οκτώ κύρια επιτεύγματα του ομίλου το 2019

Δυσοίωνες προβλέψεις διατύπωσε ο Ευάγγελος Μυτηλιναίος για τις επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα και τις επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού «πρωτόγνωρη» για την ανθρωπότητα, σημειώνοντας πως «άλλαξε τον κόσμο κι έφερε ανακατατάξεις: πολιτικές, προτεραιότητες, νοοτροπίες, απόψεις, οικονομικά υποδείγματα».
Ο ίδιος μιλώντας για τις επιπτώσεις τόνισε: «Η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη».

Σχετικά με την Ελλάδα και τα αποτυπώματα της κρίσης υπογράμμισε: «Η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση στην πρώτη φάση ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτά που έπονται φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση».
Ο κ. Μυτιληναίος απεύθυνε μήνυμα συστράτευσης των μεγάλων επιχειρήσεων για τη στήριξη της οικονομίας: «Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα», είπε κι έφερε ως παράδειγμα την εισηγμένη: «Αυτό έκανε η Mytilineos όλο αυτό το διάστημα. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα...Συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια για ορθή εταιρική διακυβέρνηση και σήμερα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή. Αισθάνομαι ότι μπορούμε και κοιτούμε αυτή τη κρίση στα μάτια, διότι λειτουργήσαμε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά».
Ο πρόεδρος της εταιρίας παρέθεσε επίσης και τα κυριότερα επιτεύγματά της κατά το 2019:
  1. Η θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, έναν από τον πιο αποδοτικούς στην Ευρώπη.
  2. Η επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπου ποσοστό μεγαλύτερο του 35% πήγε σε ξένους επενδυτές. Το επιτόκιο -στο 2,5%-, είναι από τα χαμηλότερα στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία, στην πρώτη της έκδοση.
  3. Η ηγετική θέση της MYTILINEOS στο φυσικό αέριο με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019 - η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο.
  4. Η πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200.000 πελάτες και σήμερα πλησιάζουμε τους 250.000
  5. Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων
  6. Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις 5 ηπείρους
  7. Η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, ενισχύοντας την παραγωγή Αλουμινίου και διευρύνοντας την πελατειακή μας βάση, εναρμονιζόμενοι πάντα με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις
  8. Η ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης
Οι εκτιμήσεις για το 2020
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υποσχέθηκε στους μετόχους πως η διοίκηση και οι εργαζόμενοι θα κάνουν προσπάθεια ώστε τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς να είναι κοντά σε εκείνα του 2019. «Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η διοίκηση και όλοι εργαζόμενοι, που τους ευχαριστώ από αυτό το βήμα, κάνουνε φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες. Και κάνουμε προσπάθεια ώστε -σας το λέω με πολλές αιρέσεις, και κατανοείτε τους λόγους- για να πλησιάσουμε το 2020, τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019. Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες θα το καταφέρουν, ελπίζω πολλές, αλλά δεν το βλέπω. Δεν μπορώ να το δεσμευτώ ότι εκεί θα είμαστε, γι αυτό αναφέρθηκα στις αιρέσεις, όμως θα το προσπαθήσουμε».
Ο ίδιος απεύχεται ένα δεύτερο lockdown. Στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας υποστήριξε ότι θα είναι πιο διαχειρίσιμο.
Μέρισμα
Η Mytilineos δεν προχώρησε επίσης στη μείωση του μερίσματος, το οποίο όπως είπε παραμένει σύμφωνα με την αρχική απόφαση: «Είχαμε να πάρουμε δύσκολη απόφαση, γιατί ήμασταν ακόμα στην πλήρη εξέλιξη του κορωνοϊού. Σταθμίσαμε τα πάντα και προχωρήσαμε στην απόφαση που είχαμε αρχικά πάρει. Τώρα που βλέπουμε ότι η έξαρση του ιού υποχωρεί, πήραμε τη σωστή απόφαση και κάνουμε το καλύτερο για τους μετόχους μας. Εταιρείες όπως η Shell μείωσαν το μέρισμα», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

 https://energypress.gr/news/e-mytilinaios-i-krisi-tha-einai-syntriptiki-ta-okto-kyria-epiteygmata-toy-omiloy-2019

Αρχειοθήκη ιστολογίου