Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

ΔΕΔΔΗΕ: Έκτακτη προμήθεια μετρητών για να πάψουν οι καθυστερήσεις στη σύνδεση φωτοβολταϊκών στο δίκτυο

Σε προβλήματα στην προμήθεια μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ, λόγω της κατάστασης στην νοτιοανατολική Ασία, αποδίδει υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς τις καθυστερήσεις στη συνδεσιμότητα φωτοβολταϊκών με το δίκτυο της ΔΕΗ, απαντώντας στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. 
Ο Θεσσαλός πολιτικός σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού σημείωσε ότι «η κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ενσκήπτουν είναι δεδομένη. Ευλόγα, όμως, αναμένουν πρωτοβουλίες για την επίσπευση της σύνδεσης των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο και για τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να προωθήσουμε πιο γρήγορα την παραγωγή “πράσινης”, φιλικής προς το περιβάλλον, ενέργειας από ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταϊκά, που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του -κατόπιν ενημέρωσης από τον Θεσσαλικό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων- τόνιζε ότι παρά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων από πλευράς των ενδιαφερόμενων επενδυτών, οι συνδέσεις με το δίκτυο της ΔΕΗ δεν προχωρούσαν λόγω έλλειψης κατάλληλων μετρητών στον ΔΕΔΔΗΕ. Ως αποτέλεσμα, παραγωγή ρεύματος δεν υπάρχει και επιπλέον προκαλούνται ζητήματα με τα τραπεζικά ιδρύματα που δάνεισαν τα κεφάλαια για τις επενδύσεις. Προς άρση του αδιεξόδου οι επενδυτές πρότειναν την καταγραφή της παραγωγής τους μέσω του inverter ή του μετρητή του υποσταθμού του έργου. 
Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υφυπουργός, αναφέρει ότι «µε την υλοποίηση έκτακτων προμηθειών μετασχηματιστών μέτρησης για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών, η ροή του εφοδιασμού των μονάδων του διαχειριστή έχει μερικώς αποκατασταθεί και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να διευθετηθεί το ζήτημα το οποίο θέτουν οι παραγωγοί µέλη του ΘΕΣΙΦ. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την επίτευξη του στόχου που τίθεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αναφορικά  µε  τις  ΑΠΕ.  Ήδη  έχουν  αναληφθεί  σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες  και  έπονται  κι  άλλες,  ενώ  έχει αποφασιστεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49% µε ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης των αναγκαίων επενδύσεων». 
Στην απάντηση, επισυνάπτονται έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, που αναφέρει ότι «παρατηρήθηκε πρόσκαιρη έλλειψη διαθεσιμότητας μετρητών το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά την έγκαιρη μέριμνα για τον ομαλό εφοδιασμό, λόγω προβλημάτων του προμηθευτή με την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ασία». Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι οι μετασχηματιστές μέτρησης, πριν εγκατασταθούν ελέγχονται στα εργαστήρια του ΔΕΔΔΗΕ με σκοπό την ορθή καταγραφή της ενέργειας και η ενεργοποίηση των συνδέσεων χωρίς μετρητές με χειροκίνητη καταγραφή από τους inverter είναι άκρως προβληματική και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν (2013) λόγω λήξης των συμβάσεων κατασκευής των έργων σύνδεσης, που προκάλεσε ο τεράστιος αριθμός συνδέσεων. 


Αρχειοθήκη ιστολογίου