Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Η δημιουργική λογιστική στην εποχή της ΕΕ των ΑΠΕ και της πολιτικής του 20-20-20

Το 2008 η ΕΕ αναθεώρησε την πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα και όρισε νέους, επαυξημένους στόχους για το 2020 (πολιτική 20-20-20). Σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μέχρι το 2020 πρέπει όλα μαζί να πετύχουν 20% μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, 20% διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και 20% βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης/εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας. Επειδή τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, έγινε μια συμφωνία επιμερισμού της προσπάθειας για τους δυο πρώτους στόχους, ενώ για τον 3ο στόχο δεν υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις. 

Με την 406/2009/ΕΚ απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 ο στόχος μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ήταν για την Ελλάδα 4% το 2020 ως προς τα επίπεδα του 2005, για Δανία, Ιρλανδία & Λουξεμβούργο 20%, για Αυστρία, Βρετανία & Ολλανδία 16%, για Γαλλία & Γερμανία 14%, ενώ στη Ρουμανία & τη Βουλγαρία αναγνωρίστηκε δικαίωμα αύξησης -κι όχι μείωσης- 19% και 20% αντίστοιχα.

Με την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, για την προώθηση των ΑΠΕ, καθορίστηκε πως η Ελλάδα έπρεπε το 2020 να πετύχει 18% συμμετοχή των ΑΠΕ στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας. Για τη Σουηδία, που έχει πυρηνικά και υδροηλεκτρικά, ο στόχος είναι 49%, για τη Φινλανδία 38%, για τη Δανία 30%, για τη Γαλλία & τη Λιθουανία 23%, για τη Γερμανία 18%, για την Ολλανδία 14%, για το Βέλγιο και την Κύπρο 13%, για το Λουξεμβούργο 11%. 

Στην Ελλάδα, τους στόχους της μείωσης των εκπομπών και της εξοικονόμησης έτσι κι αλλιώς τους πέτυχαν τα μνημόνια, που σκότωσαν την οικονομία, οδήγησαν μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας στην αυτοκτονία και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη μετανάστευση. Το 2020 ήρθε η καραντίνα ν' αποτελειώσει την οικονομία και να πετύχει κι άλλη "εξοικονόμηση" ενέργειας, οδηγώντας πριν λίγες μέρες ένα 9χρονο παιδί σε λιποθυμία λόγω πείνας. 
Αλλά, για κάποιους, "λεφτά υπάρχουν!" Παρά τη χρεοκοπία που μεσολάβησε το 2010  η "πτωχή πλην τιμία" Ελλάς τσιμεντάρισε τις βουνοκορφές με Γερμανικές και Δανέζικες ανεμογεννήτριες, έβαλε απ' το 2011 σχεδόν όλα τα φωτοβολταϊκά που έπρεπε να έχει το 2020, πετώντας λεφτά που δεν είχε, και, ήδη το 2018, με τη βούλα της Eurostat, κάλυψε και το στόχο των ΑΠΕ. Όπως μάλιστα φαίνεται στο διάγραμμα, είναι πιο μπροστά απ' τις μεγάλες βιομηχανικές δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε ο Ζαμπέτας το ‘λεγε, "Ο πιο καλός ο μαθητής, ήμουνα 'γω στην τάξη!"

Οι νόμοι και οι Οδηγίες της ΕΕ ισχύουν για όλους, αλλά η Οδηγία για τις ΑΠΕ προβλέπει πως αν έχεις λεφτά μπορείς να κάνεις "στατιστικές μεταφορές" (statistical transfers) των υποχρεώσεων, αγοράζοντας "πιστώσεις" από άλλες χώρες. Έτσι μερικοί μπορούν είναι "πιο ίσοι απ' τους ίσους"! Πρώτος διδάξας το ... λιλιπούτειο Λουξεμβούργο, του 11% στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ, αλλά και έδρα της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας του πλανήτη. Γιατί να ξοδευτεί βάζοντας ΑΠΕ, αν μπορούν να τις βάλουν άλλοι γι' αυτό; Όπως είχε δημοσιευτεί, ήδη τον Οκτώβριο 2017 είχε συμφωνήσει ν’ αγοράσει απ’ τη Λιθουανία τουλάχιστον 700GWh προς 10 εκατ. ευρώ! Η Λιθουανία είχε ήδη το 2015 καλύψει το δικό της στόχο 23%.  
Ο επόμενος, μετά το Λουξεμβούργο, μας προέκυψε πριν λίγες ημέρες: το 2020 είναι εδώ και οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν, αλλιώς υπάρχουν πρόστιμα. Όπως δημοσιεύτηκε στις 22/6/2020, στο πάντα ενημερωμένο στα θέματα της ΕΕ Euractiv, η Ολλανδία βάδισε στο δρόμο που χάραξε το Λουξεμβούργο. Έπρεπε να πετύχει 14% της πρωτογενούς ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά, μέχρι το 2018 που υπάρχουν επίσημα στοιχεία, είχε πετύχει μόλις 7,4% και ήταν με διαφορά ο ουραγός, όπως βλέπουμε στο διάγραμμα της αρχής.




Ωστόσο, οι φίλοι είναι για τις δύσκολες στιγμές: στις 19/6/2020 υπέγραψε συμφωνία με την οποία θ' αγοράσει απ’ τη Δανία 8TWh προς 100 εκατ. ευρώ (12,5€/MWh) κι ούτε γάτα ούτε ζημιά! Το ποσό θα πληρωθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις, με αφετηρία τον Οκτώβριο 2021. Η Ολλανδία διατηρεί δικαίωμα αγοράς ακόμα 8TWh και μέχρι την 1/8/2021 πρέπει να ενημερώσει τη Δανία αν χρειάζεται την πρόσθετη ποσότητα. Πουθενά στη συμφωνία δεν προκύπτει αν και πώς θα γίνει φυσική παράδοση των 8TWh, η φυσική παράδοση απαιτεί καλώδια και ρύθμιση των φορτίων. Αντίθετα, η στατιστική μεταφορά γίνεται με τη δημιουργική λογιστική. 

Συμπέρασμα: στη σημερινή ΕΕ, αν έχεις λεφτά, πληρώνεις άλλους να βάλουν ΑΠΕ κι η ζωή συνεχίζεται! Αλίμονο στους χρεοκοπημένους και στα Failed State, εκεί όπου απάτριδες πολιτικοί σβήνουν άρον-άρον τον εγχώριο λιγνίτη προκειμένου να ηλεκτροδοτούνται με εισαγόμενο φυσικό αέριο και με εισαγωγές ρεύματος απ' το λιγνίτη των γειτόνων. Που τη στιγμή που τινάζουν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας στον αέρα, υποτιμούν συστηματικά τη νοημοσύνη μας, με δηλώσεις του τύπου "κεντρικός άξονας της εξωτερικής ενεργειακής της πολιτικής είναι και παραμένει η βελτιστοποίηση της ενεργειακής της ασφάλειας μέσω από την διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού και την διαθεσιμότητα στρατηγικών αποθεμάτων". Δηλώσεις που σημαίνουν πως η Ελλάδα θα είναι μονίμως ο καλύτερος πελάτης των ξένων, πως δουλειές δεν θα υπάρχουν, πως τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να ξενιτεύονται κι ο πληθυσμός θ' αντικαθίσταται από παράνομους Σομαλούς, Αφγανούς και Πακιστανούς μετανάστες, με τους οποίους ήδη γεμίζει η απολιγνιτοποιούμενη Δυτική Μακεδονία. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου