Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

"Μπροστά μας έχουμε μια νέα καπιταλιστική κρίση που φέρνει νέα δεινά στην εργατική τάξη και το λαό"


Η κυβέρνηση της Ν.Δ επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης και στη χώρα μας  του στρατηγικού στόχου της Ε.Ε για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν μέσω πανδημίας και τον λαό σε καραντίνα, με τον φόβο του ιού προχώρησε στην ψήφιση  του νομοσχεδίου - τερατουργήματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, με σημαία της τις αντιδραστικές Οδηγίες της ΕΕ, επιταχύνει την πολιτική που θυσιάζει το περιβάλλον στην κερδοφορία των ομίλων, για να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια που προκαλούν την καπιταλιστική κρίση.
Χαρακτηριστικό του εγκλήματος που διαπράττει η κυβέρνηση σε βάρος του λαού, είναι ότι παράλληλα με τον εξευτελισμό κάθε έννοιας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τους «επενδυτές», ιδιαίτερα για τις «πράσινες» μπίζνες, ακόμη και οι περιοχές Natura  προσφέρονται πλέον στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και για εξορύξεις υδρογονανθράκων!

Το έγκλημα έχει επίσης και άλλες βασικές συνιστώσες:
1ον Στο άρθρο 115 του Ν/Σ ψηφίστηκε η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Α.ΔΜΗ.Ε, ενός δικτύου που είναι πληρωμένο με αίμα και ιδρώτα από τον Ελληνικό λαό ακόμα και σήμερα με τις διασυνδέσεις των νησιών, με ότι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους του κλάδου.
2ον Προχωράει με γρήγορους ρυθμούς την απολιγνιτοποίηση  σε Δ. Μακεδονία και Αρκαδία κλείνοντας ορυχεία και λιγνιτικούς σταθμούς, απαξιώνοντας τα εγχώρια καύσιμα με συνέπεια την εξάρτηση από εισαγόμενο καύσιμο ώστε η χώρα να μην μπορεί να κάνει κεντρικό σχεδιασμό και παράλληλα να υπάρχουν τεράστια κέρδη για τους <<επενδυτές>>.
Εκφρασμένη επίσης είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με νομοσχέδιο που θα φέρει πιθανά το φθινόπωρο. 
 Γίνεται εμφανές για άλλη μια φορά, ότι τα σχέδια “απολιγνιτοποίησης” και “πράσινης ενεργειακής μετάβασης” δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού και της χώρας για φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια και τη θέρμανση, για ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης. Απεναντίας, στόχος τους είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για μονοπωλιακούς ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, με το λαό να πληρώνει τα σπασμένα, με εκτίναξη της ανεργίας στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας, με ένταση της ενεργειακής φτώχειας, με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.
Κάλπικη είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος υπηρετεί πιο αποτελεσματικά την “πράσινη ενεργειακή μετάβαση”, για το ποιος έχει “καλύτερο σχέδιο”. Στην ουσία είναι ένας “αγώνας δρόμου” των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα δώσει πιο πολλά στο κεφάλαιο, για το ποιος υπηρετεί καλύτερα μια στρατηγική (“Πράσινη Συμφωνία”) που θα έχει ως χαμένο το λαό της και τους εργαζόμενους του κλάδου.
Υπάρχει πείρα για το πώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν από κοινού, τα προηγούμενα χρόνια, τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για την “απελευθέρωση της αγοράς” ηλεκτρικής ενέργειας, με διαφορετικά “σχέδια” ο καθένας (τριχοτόμηση ΔΕΗ, “μικρή ΔΕΗ”, δημοπρασίες ΝΟΜΕ, απόσχιση και πωλητήριο για τον “ΑΗΣ Μελίτης” και των μονάδων 3 – 4 Μεγαλόπολης  κ.λπ.), αλλά με προσήλωση στον στόχο.
Αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, “ξεχαρβάλωμα” εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων στον κλάδο της ενέργειας (μειώσεις μισθών, εργολαβίες – δουλεμπόριο, εντατικοποίηση, εργατικά ατυχήματα εκτόξευση της τιμής του “πράσινου ρεύματος” κ.ά).
Στις σημερινές συνθήκες η στρατηγική της “απελευθέρωσης” παραδίδει τη “σκυτάλη” στη στρατηγική της “πράσινης μετάβασης”, την οποία κανένα από τα αστικά κόμματα δεν αμφισβητεί. Μια στρατηγική που θα έχει κερδισμένους ορισμένους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο “χρυσωρυχείο” των ΑΠΕ και χαμένο συνολικά τους λαούς των περιοχών, με ανυπολόγιστες συνέπειες και στο περιβάλλον.
Την σκυτάλη αυτής της πολιτικής την πήρε η διοίκηση της ΔΕΗ με την απόφαση του Δ.Σ της 2/6/2020 περί <<οικιοθελούς αποχώρησης>> (ουσιαστικά πρόκειται για απολύσεις) με κίνητρο για πάνω από 1000 εργαζόμενους σε Δ. Μακεδονία και Αρκαδία, προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της ΔΕΗ από αυτές τις αποχωρήσεις (απολύσεις) θα είναι 25 εκ ευρώ για το 2020.
 Για να προχωρήσει αυτήν την πολιτική με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις αναγκάζεται να επιστρέψει μέρος των κλεμμένων από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ (μειώσεις μισθών έως 55%, ειδικών επιδομάτων, δώρα, μειώσεις εφάπαξ, κατάργηση ΣΣΕ κ.ά.).
Το σχέδιο McKinsey προβλέπει την μείωση του προσωπικού κατά 4.000 – 5.000, αύξηση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση των ΣΣΕ, πώληση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, κατάργηση της μονιμότητας, αξιολόγηση με ένταση της τρομοκρατίας, είσοδο manager από την αγορά κ.ά. Είναι η ταφόπλακα για τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και αν γίνεται προσπάθεια να χρυσωθεί με το “μπόνους αποχώρησης”.
Σε αυτό το έγκλημα, συμμετοχή έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΕΑΜΕ-ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΑΔ που αποδέχτηκαν την απελευθέρωση, τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την τριχοτόμηση της ΔΕΗ, τη διάλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων και σήμερα την απολιγνιτοποίηση. Τώρα έρχονται να πανηγυρίσουν ότι κατόπιν ενεργειών τους οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν θα πάρουν μπόνους δηλαδή ένα ελάχιστο κομμάτι από τον κλεμμένο ιδρώτα τους.
Για εμάς τα κλεμμένα δεν είναι περασμένα ξεχασμένα και δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκησή τους.
Το γεγονός ότι οι συνάδελφοι θα αποχωρήσουν επιβεβαιώνει για το πού οδηγείται η κατάσταση με την απολιγνιτοποίηση αφού θα χαθούν χιλιάδες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας χωρίς να αναπληρωθούν. 
Μπροστά μας έχουμε μια νέα καπιταλιστική κρίση που φέρνει νέα δεινά στην εργατική τάξη και το λαό.
Συνεχίζουμε τη μάχη για:
·        Ενέργεια κοινωνικό αγαθό  με  ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα μέσα στον οποίο θα λειτουργεί  η ΔΕΗ με όλες τις δραστηριότητές της, Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή, Εμπορία που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών.
·        συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες
·        δουλειά με δικαιώματα για τα παιδιά μας,
·        υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
·        την διάσωση των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας
·        τον αγώνα να μην κλείσουν οι μονάδες και τα ορυχεία
·        την προστασία του περιβάλλοντος.
·        Ενάντια στο χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
·        Την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση που θα απορρίπτει και θα αποκρούει κάθε μεθόδευση και κάθε αντεργατικό μέτρο που χτυπάει τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου