Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Άγονος ο διαγωνισμός για πάροχο καθολικής υπηρεσίας στο ρεύμα – Υπουργική Απόφαση για ανάθεση στους 5 πρώτους προμηθευτές

Θοδωρής Παναγούλης

Καμία εταιρεία προμήθειας ρεύματος δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να αναλάβει την παροχή υπηρεσιών καθολικής υπηρεσίας, στη διαδικασία που οργάνωσε η ΡΑΕ, όπως άλλωστε είχε συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια.
Ο διαγωνισμός αφορούσε την ανακήρυξη προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας για δύο έτη, αρχής γενομένης από 23 Ιουνίου 2020.
Μέχρι τώρα, όταν υπήρχε απροθυμία των παρόχων να αναλάβουν την καθολική υπηρεσία (δηλαδή πάντα), η ΡΑΕ ανέθετε την υποχρέωση αυτή στη ΔΕΗ, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
Ωστόσο το σύστημα έχει πλέον αλλάξει με το νόμο 4643/2019 που προβλέπει ότι πάροχοι της Καθολικής Υπηρεσίας ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «οι πέντε Προμηθευτές με το μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο της αγοράς στο διασυνδεδεμένο σύστημα, βάσει
των δηλώσεων φορτίου που έχουν υποβάλει οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά τον προηγούμενο μήνα της έκδοσης της σχετικής απόφασης».
Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής διοικητικής πράξης από τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά είναι θέμα ολίγων ημερών. Άλλωστε και τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα.
Ας αναφερθεί ότι, με βάση τα στοιχεία Απριλίου, οι πέντε προμηθευτές με το μεγαλύτερο μερίδιο, οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν από κοινού, καθένας ανάλογα με το ποσοστό του την παροχή υπηρεσιών καθολικής υπηρεσίας είναι: ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison και Watt+Volt, με την NRG να ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η παροχή υπηρεσιών καθολικής υπηρεσίας θεωρείται επικερδής δραστηριότητα και γιαυτό γίνονται διαγωνισμοί για το ποιός θα την αναλάβει, στη χώρα μας δεν καταγράφεται ενδιαφέρον διότι έχει γίνει καταφύγιο κακοπληρωτών.
Ανάλυση της ΡΑΕ κάνει λόγο για «κατάχρηση του δικαιώματος μετάπτωσης στην Καθολική Υπηρεσία από στρατηγικούς κακοπληρωτές», ενώ σημειώνει την αλματώδη αύξηση την τελευταία τριετία του αριθμού των πελατών που μετέπεσαν στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου