Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

2.500 MW μονάδων ΑΠΕ θα μπορεί να φιλοξενεί η Κρήτη μετά την υλοποίηση των δύο διασυνδέσεων

Χάρης Αποσπόρης
Στα 2.500 μεγαβάτ ανέρχεται η ισχύς μονάδων ΑΠΕ που θα μπορεί να φιλοξενήσει η Κρήτη μετά το πέρας των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως ανέφερε σήμερα η ηγεσία του ΥΠΕΝ και του ΑΔΜΗΕ στην τελετή υπογραφής με τις εταιρείες-αναδόχους της μεγάλης διασύνδεσης. 
Αυτό το δυναμικό θα δώσει τη δυνατότητα εγκατάστασης νέων σταθμών ΑΠΕ, για όλους τους ενδιαφερόμενους, μεταξύ άλλων και μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, έγινε επικαιροποίηση της μελέτης για το "πράσινο" δυναμικό του νησιού η οποία δείχνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης έως 2.500 μεγαβάτ (με βάση το σενάριο για περικοπές έως 5%). Όπως ανέλυσε σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, μετά την υλοποίηση των δύο διασυνδέσεων, η Κρήτη θα μπορεί να "σηκώσει" 2,000 έως 2.500 μεγαβάτ ΑΠΕ και ενδιάμεσα, μετά τη μικρή διασύνδεση, θα μπορεί να φιλοξενήσει 200 μεγαβάτ περισσότερα από σήμερα (σήμερα υπάρχουν περί τα 300 Μεγαβάτ, 200 αιολικά και 100 φωτοβολταϊκά).
Όπως εξήγησε ο κ. Θωμάς, αυτό δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα από πλευράς υποδομών, ενώ υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), αλλά και για υβριδικά στην Κρήτη. "Όλες αυτές οι προτάσεις μένουν ανοικτές και όλοι θα έχουν την ευκαιρία τους".
Σε ερώτηση για τις υφιστάμενες άδειες ιδιωτών για εγκατάσταση μεγάλου βεληνεκούς ΑΠΕ με παράλληλη υποχρέωση διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα, ο κ. Θωμάς ανέφερε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις από τους κατόχους των δύο υφιστάμενων αδειών (Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ) για κοινή ή για ξεχωριστή επένδυση διασύνδεσης, και συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ", ενώ πρόσθεσε: "εξετάζουμε με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ τη νομική εξορθολόγιση του θέματος και τον καλύτερο τρόπο να προχωρήσουν τα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη και να εκμεταλλευτούμε τις υποδομές".
Το σίγουρο είναι, από πλευράς υπουργείου, ότι "δημιουργείται ο χώρος για επενδύσεις ΑΠΕ στην Κρήτη, κυρίως μέσω διαγωνισμών" σημείωσε ο κ. Θωμάς.
Παράλληλα, ο κ. Θωμάς υπογράμμισε αναφορικά με τις ΑΠΕ εν γένει ότι "οι διαγωνισμοί ΑΠΕ δεν σταματούν. Το κόστος μειώνεται κάθε φορά και για φ/β και για αιολικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό". 
Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ



Αρχειοθήκη ιστολογίου