Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Γ.Στάσσης: Τον Σεπτέμβριο το δεύτερο «πακέτο» τιτλοποίησης για έσοδα 300 εκατ. ευρώ

Γ.Στάσσης: Τον Σεπτέμβριο το δεύτερο «πακέτο» τιτλοποίησης για έσοδα 300 εκατ. ευρώ - EBIDTA 700 εκατ. ευρώ το 2020
Τον Μάιο οι εισπράξεις της ΔΕΗ επανήλθαν στα επίπεδα προ της πανδημίας, σημείωσε ο Γ.Στάσσης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλυτές
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 πιστοποιούν ότι «το καράβι έχει αλλάξει ρότα». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας χθες σε αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το πρώτο τρίμηνο του έτους και επανέλαβε τον στόχο για EBIDTA της τάξης των 700 εκατ ευρώ στο σύνολο του 2020 παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία του COVID – 19 και το lockdown.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση οι εισπράξεις της ΔΕΗ τον Μάιο επανήλθαν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η πανδημία, ενώ τους δυο προηγούμενους μήνες καταγράφηκε υστέρηση στις πληρωμές της τάξης του 18% για τον Μάρτιο και του 14% για τον Απρίλιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ στην κινητοποίηση της επιχείρησης για αύξηση των online πληρωμών οι οποίες έφθασαν στην προηγούμενη περίοδο στο 30% του συνόλου.

Μείωση κατά 250 εκατ. των οφειλών σε προμηθευτές

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της ΔΕΗ ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στη συμφωνία με την EBRD για την παροχή γραμμής ρευστότητας ύψους 160 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πάντως ότι η ΔΕΗ δεν έχει άμεση ανάγκη το συγκεκριμένο εργαλείο το οποίο θα ενεργοποιηθεί όταν και εάν χρειαστεί.

Μάλιστα σημείωσε ότι η επιχείρηση μειώνει σταθερά τις οφειλές της προς προμηθευτές οι οποίες από περίπου 900 εκατ. ευρώ έχουν μειωθεί πλέον σε περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το πολυθρύλητο πρόγραμμα τιτλοποίησης των ληξηπρόθεσμων οφειλών το οποίο είχε αρχίσει να συζητείται ήδη από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης διευκρίνισε ότι όταν ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία της επιχείρησης δεν είχε υπάρξει καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Προανήγγειλε επίσης ότι εντός του Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο θα ενεργοποιηθεί το πρώτο τμήμα της τιτλοποίησης οφειλών με καθυστέρηση έως 60 ημέρες, από το οποίο η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει ποσό της τάξης των 200 εκατ ευρώ.

Απόσβεση σε 6 μήνες του κόστους του πρώτου προγράμματος εθελούσιας

Το δεύτερο πακέτο της τιτλοποίησης για οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και από αυτό η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει περί τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικά για το δεύτερο αυτό πακέτο ο κ. Στάσσης διευκρίνισε ότι αυτό που απασχολεί κυρίως τη διοίκηση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η τιτλοποίηση και όχι τόσο πολύ ο χρόνος.

Κλείνοντας ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή προς τις ΑΠΕ παραμένει σταθερός και ενημέρωσε τους αναλυτές ότι ήδη ενεργοποιήθηκε το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων που θα αφορά περίπου 900 εργαζόμενους και το κόστος του προβλέπεται να αποσβεστεί σε έξι μήνες.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου