Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Με δυνατότητα καύσης υδρογόνου και ισχύ στα 1.150 MW σχεδιάζεται η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5

 

Χάρης Αποσπόρης

Η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε φυσικό αέριο θα χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε να μπορεί η μονάδα να καίει και υδρογόνο μελλοντικά, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στο συνέδριο Power and Gas Supply Forum του energypress, ο κ. Στάσσης είχε προαναγγείλει ότι η άνοδος της τιμής του CO2 μεταφέρει την ημερομηνία της μετατροπής της Πτολεμαΐδας 5 από το 2028 στο 2025. Στα πλαίσια αυτά, προχωρά η σχετική μελέτη για την επιλογή της τεχνολογίας που θα εφαρμοστεί και σε 2-3 μήνες αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ο κ. Στάσσης είχε δηλώσει ότι με τη μετατροπή θα αυξηθεί και η ισχύς της μονάδας σε επίπεδα άνω των 1.000 μεγαβάτ και με το εν λόγω έγγραφο στη Βουλή προσδιορίζεται η ισχύς της στα 1.150 μεγαβάτ από 660 μεγαβάτ προηγουμένως.

Επιπλέον, τονίζεται ότι μελετώνται όλα τα δυνατά σενάρια, όχι για απλή μετασκευή, αλλά για μετατροπή σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου με πρόσθετη καύση στο λέβητα (CCPP) ώστε να λειτουργεί με τον πλέον αποδοτικό τρόπο χρησιμοποιώντας ως κύριο καύσιμο φυσικό αέριο και με περαιτέρω δυνατότητα συμπληρωματικής καύσης με υδρογόνο.

Η μετατροπή αυτή προβλέπεται να οδηγήσει σε μια μονάδα περίπου διπλάσιας ισχύος με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία της και πλήρως προσαρμοσμένη στις νέες απαιτήσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 https://energypress.gr/news/me-dynatotita-kaysis-ydrogonoy-kai-ishy-sta-1150-mw-shediazetai-i-metatropi-tis-ptolemaidas-5

Αρχειοθήκη ιστολογίου