Τρίτη 27 Απριλίου 2021

ΑΔΜΗΕ: Σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας – Ακλόνητο για δεύτερο μήνα το μερίδιο της ΔΕΗ

energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Μετά από τρείς συνεχόμενους μήνες πτώσης εξαιτίας των lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να ανακάμπτει. Έστω και οριακά.

Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Το ριμπάουντ… που επιχειρεί να πάρει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει να κάνει με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αυτό συνηγορούν και τα στοιχεία της ζήτησης για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, όπου η μείωση περιορίζεται στο 5,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος, όταν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ήταν -8,1% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2020. Η πτώση δε, του Ιανουαρίου ήταν μεγαλύτερη 9,5%. Και τον Δεκέμβριο είχε υποχωρήσει 5,3% συγκριτικά με τον τελευταίο μήνα του 2019.

Μένοντας στον Μάρτιο τροφοδότης της κατανάλωσης είναι το δίκτυο. Δηλαδή η χαμηλή τάση. Η ζήτηση είναι υψηλότερη κατά 2,4%, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών τα πρόσημα είναι αρνητικά: Πελάτες υψηλής τάσης (-4%), ορυχεία (-8%) και ιδιοκατανάλωση παραγωγής (-29,7%).

Η ηλεκτροπαραγωγή, πάντως κινήθηκε ανοδικά τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020. Οι θερμικές μονάδες και τα συστήματα ΑΠΕ έδωσαν περισσότερες κατά 19,9% GWh. Η υδροηλεκτρική παραγωγή κατέγραψε μεγάλη αύξηση 54,1%, ακολούθησε σε ποσοστό ανόδου η λιγνιτική με 40,9% (λόγω των αυξημένων αναγκών τηλεθέρμανσης που δημιούργησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες), η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου ανέβηκε 18% και κατά 9,3% αυξήθηκαν οι GWh που έδωσαν στο σύστημα οι ΑΠΕ.

Σε επίπεδο τριμήνου εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής (249,3%), οι ΑΠΕ ήταν πιο πάνω κατά 21,7%, ενώ αρνητικά κινήθηκε η παραγωγή από λιγνίτη (22,3%) και από φυσικό αέριο (4,1%).

Για τον Μάρτιο η συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, ήταν σχεδόν στα ίδια μερίδια με 38% και 37%, αντίστοιχα, ο λιγνίτης είχε το 18% και τα νερά το 8%.

Στο μέτωπο της λιανικής η ΔΕΗ διατήρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το μερίδιο της. Έμεινε ακλόνητη στο 65,1% αν και τον Ιανουάριο ήταν σχεδόν μιάμιση μονάδα υψηλότερα στο 66,4%. Στους υπόλοιπους προμηθευτές οριακή άνοδο κατέγραψε η Mytilineos (Protergia) με 7,95% (από 7,8% τον Φεβρουάριο), ο Ήρων υποχώρησε οριακά στο 6,22% από 6,33%, σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό της Elpedison στο 4,83% και ακολουθούν η NRG (3,85%) και η Watt & Volt (2,6%).

Αρχειοθήκη ιστολογίου