Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Γιώργος Αδαμίδης: Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ ΑΕ εξαρτώνται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες

 


Σε δήλωσή του, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης ανέφερε τα εξής: 

Για άλλη μια χρονιά η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου ΔΕΗ καθορίζεται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες.

Ωστόσο κυβέρνηση και διοίκηση του Ομίλου έκαναν πολύ «θόρυβο» για τα αποτελέσματα του 2020. Μάλιστα ο πρώην υπουργός ενέργειας έβαλε το σήμα της ΔΕΗ στην τούρτα των γενεθλίων του μαζί με άλλα «πετυχημένα» έργα του, όπως η Ολυμπιακή και η TrainOSE, από τα οποία η χώρα απέκτησε μερικές δεκάδες ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ με βάση τις δεσμεύσεις του. ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥ!!!

Από την πλευρά της η Διοίκηση του Ομίλου θέλοντας να εξηγήσει την «διάσωση» και την επιστροφή στην κερδοφορία της εταιρείας, ισχυρίζεται ότι αυτό οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019, αποφεύγοντας προφανώς να εξηγήσει, ότι τα μέτρα του Χατζηδάκη το Σεπτέμβριο του 2019, ήταν η τεράστια αύξηση των τιμολογίων κατά 19% που πλήρωσαν και πληρώνουν οι καταναλωτές.

Συνεχίζοντας ο κος Στάσσης αναφέρθηκε στις εσωτερικές δράσεις της διοίκησής του, «όπως η καλύτερη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού με μείωση των εκπομπών CO2».

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι εάν αυτή η μείωση προέκυψε από επιλογή ή επειδή οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι ανταγωνιστικές λόγω της τιμής αγοράς των δικαιωμάτων CO2?

Αυτό που είναι όμως βέβαιο και θα ήταν πραγματικά μία έξυπνη επιλογή της διοίκησης, που θα βελτίωνε περαιτέρω τη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου, η προαγορά δικαιωμάτων ρύπων CO2 πέρσι όταν η τιμή τους ήταν μόλις 12ευρώ/τόνος, όπως πράττουν όλες οι αντίστοιχες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο αντισταθμίζεται η απώλεια του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας Η/Ε μέσα σε ένα χρόνο κατά 7,1%, με την αύξηση των εσόδων από τα

Τέλη Χρήσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι αυτά θα είναι μειωμένα κατά 50%, εάν εφαρμόσουν το καταστροφικό τους σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί Εθνικό Έγκλημα.

Από την άλλη δεν είναι καθόλου τυχαία η παντελής αναφορά για τα έσοδα του Ομίλου από τις πωλήσεις Φυσικού Αερίου, αφού από τα ποσά που αναγράφονται στον δημοσιευμένο πίνακα των Οικονομικών Αποτελεσμάτων, δεν μπορεί να είναι περήφανη για τα αποτελέσματά της η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εμπορικών Δραστηριοτήτων. Εκτός και εάν σχεδιάζει η διοίκηση να προκηρύξει άλλον έναν καλοπληρωμένο Γενικό Διευθυντή Φυσικού Αερίου αυτή τη φορά.

Η «εντυπωσιακή» αύξηση των αποτελεσμάτων της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου EBITDA 885,8 εκ. ευρώ προκύπτει από την τεράστια μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 834,5 εκ. ευρώ, έτσι όπως αναλύονται στους σχετικούς πίνακες ήτοι:

  • Μείωση δαπανών για υγρά καύσιμα
  • Μείωση δαπανών για φυσικό αέριο
  • Μείωση δαπανών για στερεά καύσιμα
  • Μείωση δαπανών για Δικαιώματα ρύπων CO2
  • Συνολική μείωση κατά 875,2 εκ. ευρώ.

Μετά από όλα αυτά τα συνολικά κέρδη του Ομίλου ΔΕΗ προ φόρων είναι μόλις 67 εκ.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά εδώ και πολλά χρόνια τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ ΑΕ εξαρτώνται αποκλειστικά από Εξωγενείς Παράγοντες και καλά θα κάνουν οι διοικήσεις να μην τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.

www.prlogos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου