Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Σκρέκας: Ζήτημα εβδομάδων η μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για την προτεραιότητα στην υπογειοποίηση των γραμμών

 

Χάρης Αποσπόρης

Το σχεδιο της κυβερνησης να προωθησει τον εκσυγχρονισμό και την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου μέσω και του ταμείου ανάκαμψης επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΝ, Κ. Σκρέκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση προβλέπει 60 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση σε αστικές περιοχές και 40 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση σε δασικές περιοχές.

Όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός, έχει αναθέσει ήδη μελέτη ο ΔΕΔΔΗΕ, την οποία θα παραλάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την προτεραιοποίηση περιοχών για υπογειοποίηση προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς και να μη γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως αυτό της "Μήδειας" νωρίτερα φέτος. 

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα έργα στις περιοχές προτεραιότητας όπως το Τατόι και το Πάρκο Τρίτση, στο οποίο βρίσκονται 2χμ. γραμμές Μ.Τ. και 1χμ. γραμμές Χ.Τ..

Ταυτόχρονα, ο υπουργός σημείωσε ότι η ένταξη των παρεμβάσεων υπογειοποίησης στο ταμείο ανάκαμψης είχε γίνει πριν την "Μήδεια", ενώ υπενθύμισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 180.000χμ. εναέριων καλωδίων και μονάχα ένα μικρό ποσοστό αυτών υπογειοποιήθηκε.

Τέλος, σε ότι αφορά την υπογειοποίηση της γραμμής Υ.Τ. Αχαρνές-Χαλκηδόνα, ο κ. Σκρέκας είπε ότι θα αξιολογηθεί ώστε να ενταχθεί στο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ: "Το υπουργείο με τον ΑΔΜΗΕ εξετάζει πως θα αιτιολογήσουμε και ενσωματώσουμε στα δεκαετή την υπογειοποίηση των γραμμών αυτών", τόνισε.

 https://energypress.gr/news/skrekas-zitima-evdomadon-i-meleti-toy-deddie-gia-tin-proteraiotita-stin-ypogeiopoiisi-ton

Αρχειοθήκη ιστολογίου