Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Τα "διδάγματα" της "Μήδειας" στην περίπτωση των Σποράδων - Τι μέτρα παίρνει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών

 energypress.gr

Μιχάλης Μαστοράκης

Μέτρα για την ασφαλέστερη ηλεκτροδότηση των νησιών των Βορείων Σποράδων σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας την αρνητική πείρα της «Μήδειας» και η οποία στάθηκε αφορμή για να μείνουν τα νησιά αυτά χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες.

Σε επιστολή του προς την Βουλή, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος γνωστοποιεί τα μέτρα που έχει αποφασίσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την επίλυση του ζητήματος αξιοπιστίας στην ηλεκτροδότηση των νησιών των Β. Σποράδων.

Συγκεκριμένα, η τροφοδότηση των νησιών των Β. Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος) μέχρι σήμερα πραγματοποιείται από τον Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ Λαύκου μέσω τεσσάρων εναέριων γραμμών ΜΤ, που καταλήγουν σε ισάριθμες υποβρύχιες διασυνδέσεις στο δίαυλο Πήλιο – Σκιάθος, ενώ τα υπόλοιπα νησιά τροφοδοτούνται από τρεις υποβρύχιες διασυνδέσεις στο δίαυλο Σκιάθος – Σκόπελος και δύο υποβρύχιες διασυνδέσεις στο δίαυλο Σκόπελος – Αλόννησος.

Για την επίλυση του ζητήματος αξιοπιστίας τροφοδότησης των νησιών των Β. Σποράδων σε περίπτωση απώλειας της τροφοδότησης από το Πήλιο, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του νέου Υ/Σ κλειστού τύπου (GIS) στη Σκιάθο που θα τροφοδοτείται μέσω υποβρύχιου καλωδίου ΥΤ με τον Υ/Σ Μαντουδίου. Το έργο αυτό κατασκευάζεται σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2022, σύμφωνα με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) συστήματος μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα έργα:

  • Νέος Υ/Σ Σκιάθου κλειστού τύπου (GIS)
  • Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) Μαντούδι – Σκιάθος που περιλαμβάνει αναβάθμιση υφιστάμενης ΓΜ σε μήκος 13,06 Km, και νέο τμήμα ΓΜ στην Εύβοια μήκους 16,1 Km
  • Καλωδιακό τμήμα ΓΜ 150 kV Μαντούδι – Σκιάθος που περιλαμβάνει υπόγειο τμήμα επί της Εύβοιας μήκους 0,13 Km, υποβρύχια σύνδεση μήκους 30 Km και υπόγειο τμήμα επί της Σκιάθου μήκους 0,6 Km.
  • Επέκταση Υ/Σ Μαντουδίου με ανάπτυξη νέας πύλης ΓΜ 150 kV για την σύνδεση της νέας γραμμής Εύβοιας – Σκιάθου.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα και τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την εκτέλεση των επιμέρους έργων, το σύνολο των ως άνω έργων θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Ολόκληρη η επιστολή είναι διαθέσιμη εδώ

Αρχειοθήκη ιστολογίου