Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Mytilineos: Τα Χριστούγεννα σε λειτουργία η νέα μονάδα 826MW

 

Χρήστος Στεφάνου

Παρελήφθη από τη Mytilineos ο υπερσύγχρονος αεριοστρόβιλος 9ΗΑ.02 της General Electric, ο οποίος θα εγκατασταθεί στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826MW της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο αεριοστρόβιλο στο ελληνικό σύστημα και έναν από τους πίο σύγχρονους στην Ευρώπη, που θα αποτελέσει την παραγωγική καρδιά του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής που θα έχει απόδοση 63,5%. 

Κατά την τελετή παραλαβής του εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το παρών έδωσε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας, τον οποίο υποδέχθηκε ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος, αλλά και ο γενικός διευθυντής του τομέα ενέργειας της εταιρείας Ν. Μπενρουμπή. 

Η παραλαβή του υπερσύγχρονου αεριοστρόβιλου αποτελεί σημαντικό ορόσημο, βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της σημαντικής επένδυσης ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι λίγοι περίμεναν λόγω της πανδημίας ότι το εργοστάσιο θα τελείωνε στην ώρα του, όμως είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη της λειτουργίας της νέας μονάδας τοποθετείται χρονικά για τα Χριστούγεννα, με τον κ. Μυτιληναίο να υπογραμμίζει  τη σημασία της έγκαιρης έναρξης λειτουργίας της μονάδας για την ασφάλεια προμήθειας του ηλεκτρικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το νέο εργοστάσιο θα είναι το μεγαλύτερο, το αποδοτικότερο και το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο στην Ευρώπη, βοηθώντας στην επίτευξη των στόχων της γρηγορότερης απολιγνιτοποίησης. Ταυτόχρονα θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου συντελώντας και στον άλλο μεγάλο στόχο για αυξημένη διείσδυση άνω του 60% των ΑΠΕ. 

Η μονάδα

Όπως τονίστηκε κατά την τελετή παραλαβής του αεριοστρόβιλου 9ΗΑ.02 της General Electric, η μονάδα θα έχει ισχύ 826MW  και θα λειτουργεί ως μονάδα βάσης, με αποδοτικότητα στο 63,5% και θα μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τις λιγνιτικές μονάδες που η κυβέρνηση σκοπεύει να αποσύρει στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Θα παράγει περίπου το 10% σε σημερινές τιμές της ενεργειακής ζήτησης της χώρας και με δεδομένο ότι η λιγνιτική παραγωγή ανήλθε στο 25% της ζήτησης το 2020, η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια. 

Παράλληλα σημαντικό θα είναι και το περιβαλλοντικό όφελος καθώς η νέα μονάδα θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες παράγουν από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 6 φορές πάνω από τη νέα μονάδα της Mytilineos. 

Νέες επενδύσεις και ομόλογο

Αναφερόμενος στα νέα επενδυτικά σχέδια της Mytilineos για το επόμενο διάστημα ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουνίου ξεκινά η κατασκευή των πρώτων ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 1500MW από το πακέτο των πάρκων της Εγνατίας που εξαγοράστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Μάλιστα μέρος της χρηματοδότησης της νέας επένδυσης αναμένεται να προέλθει από το νέο διεθνές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ , η έναρξη της προετοιμασίας του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή. 

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, η Mytilineos εξετάζει την υλοποίηση μιας ακόμη μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, αντίστοιχης με τη νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, η οποία προβλέπεται να εγκατασταθεί στη Βουλγαρία. 

«Έχουμε πολλά σχέδια, ο συνδυασμός θερμικών μονάδων, ΑΠΕ, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει να δημιουργεί το πρώτο εναλλακτικό utility στην Ελλάδα από το μοναδικό που γνώρισαν οι Έλληνες τα τελευταία 70 χρόνια» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου