Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΔΕΗ: Πιλοτικό πρόγραμμα για τοποθέτηση οπτικών ινών σε δίκτυα



Τα πρώτα βήματα στο «γήπεδο» των τηλεπικοινωνιακών υποδομών με εργαλείο την τοποθέτηση οπτικής ίνας στο δίκτυο ετοιμάζεται να κάνει η ΔΕΗ, μέσα από πιλοτικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Κατ’ εφαρμογή των όσων προβλέπει το νέο της επιχειρησιακό

σχέδιο, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου στο Investor Day, η διοίκηση της επιχείρησης στρώνει το έδαφος, προκειμένου να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένα σημεία των 242.000 χλμ δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, project το οποίο και πήρε πρόσφατα το πράσινο φως από το διοικητικό της συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιχείρηση βρίσκεται για το σκοπό αυτό σε επαφές με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και σε συζητήσεις με τράπεζες, προκειμένου, μετά το πιλοτικό πρόγραμμα, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να προχωρήσει το κυρίως project.

Ενα πλάνο που θα υλοποιηθεί σταδιακά, σε ορίζοντα 5ετίας και το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεπάγεται σε πλήρη ανάπτυξη κολοσσιαίες επενδύσεις της τάξης των 700-800 εκατ ευρώ, προκειμένου η επιχείρηση να καταφέρει να αποκτήσει ρόλο παρόχου στην αγορά χονδρικής των telecoms.

Η οπτική ίνα που σχεδιάζει να «κουμπώσει» η ΔΕΗ πάνω στα δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, συνεπάγεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τον φιλόδοξο στόχο, ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ της τάξης των 1.000 Mbps. Το στοίχημα είναι κολοσσιαίο και εφόσον κερδηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ θα αλλάξει κατηγορία. Τοποθετώντας σε τμήμα του δικτύου του εναέριες οπτικές ίνες, προκειμένου αυτές να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η θυγατρική της ΔΕΗ θα κάνει το πρώτο βήμα για να συνεργαστεί σε δεύτερο στάδιο με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι θα τις αξιοποιήσουν για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G. Ένα σχέδιο που ακόμη βρίσκεται πολύ μακριά, ωστόσο δείχνει τις προοπτικές που διανοίγονται.

Τα πλεονεκτήματα των εναέριων οπτικών ινών

Σε αυτό το πρώτο στάδιο, την τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία, δεν θα την φέρει σε πέρας η ίδια η ΔΕΗ, παρά πάροχοι των telecoms οι οποίοι και θα νοικιάζουν από αυτήν, χωρητικότητα στην οπτική ίνα. Το πλεονέκτημα του project, συνδέεται με τις εκτιμήσεις για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου, καθώς η διαδικασία για τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη και απαιτεί μικρότερο χρόνο και κόστος απ' ότι σε μια υπόγεια εγκατάσταση. Τα κόστη είναι υποπολλαπλάσια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μοντέλο για την ανάπτυξη της υποδομής θα ακολουθήσει μεθόδους παρόμοιες με εκείνες που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία από την Enel.

Τα παραπάνω προσδίδουν φυσικά μεγαλύτερη αξία στον υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, (πώληση του 49% συν ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας), τον οποίο διεκδικούν 9 «μνηστήρες», ανάμεσά τους θεσμικοί και real time investors με μακρά εμπειρία στην διαχείριση υποδομών ανά τον κόσμο, όπως εκείνοι που επένδυσαν στο ομόλογο της ΔΕΗ.

Από την γαλλική Ardian των πάνω από 100 δισ ευρώ υπό διαχείριση assets, τις βρετανικές BCI (100 δισ.) και CVC Capital (120 δισ.) έως τις αμερικανικές Blackrock των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, KKR (250 δισ), Oak Hill (50 δισ) και τις αυστραλιανές Macquarie (420 δισ) και First Sentier (180 δισ), τα funds αυτά είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Βλέπουν στο project της τοποθέτησης οπτικής ίνας στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ την πολύ μεγάλη υπεραξία που θα μπορούσε να έχει η επένδυσή τους στον πρώτο, εγχείρημα που αποτελεί μέρος του ευρύτερου growth story του, από το εμβληματικό project της αντικατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων παλιών ρολογιών με νέα «έξυπνα», ύψους 850 εκατ ευρώ, έως τις επενδύσεις ψηφιοποίησης, αλλά και τα έργα του επιχειρησιακού του πλάνου για την αναβάθμιση πανελλαδικά των παλαιών δικτύων και την ανάπτυξη νέων όπου χρειάζεται.

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου