Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ: ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ


Φαινόμενα απαξίωσης του τεχνικού προσωπικού της ΔΕΗ βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την υποβάθμιση του μεσοκατώτατου τεχνικού προσωπικού και την αντικατάσταση του από ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας εργαζομένους και ενίοτε εκτός τακτικού προσωπικού της επιχείρησης.

Η άρνηση της επιχείρησης να αποδεχθεί θεσμικά μας αιτήματα, δυναμώνει την πεποίθησή μας ότι υπάρχει σχέδιο αποδυνάμωσης της κατηγορίας σε όλα τα επίπεδα με μεγαλύτερη απόδειξη αυτών, τις ενέργειες της Διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία με πρόσχημα την αναβάθμιση του απαιτούμενου γνωστικού επιπέδου ξεκίνησε «εκκαθάριση» με προκηρύξεις θέσεων που επισημοποιούνται με ανώτατου τύπου θεσμικές

διαδικασίες αποκλείοντας το μεσοκατώτατο προσωπικό από τις αίθουσες ελέγχου των σταθμών παραγωγής ενέργειας (control rooms), θέσεις όμως φτιαγμένες και εξελιγμένες από την αρχική τους υπόσταση μέχρι σήμερα από την παραγωγική κατηγορία των Τ4. 

   

 

Η μέχρι σήμερα στελέχωση των συγκεκριμένων θέσεων γινόταν με προσωπικό που είχε επιλεγεί από την κατηγορία Τ4, το οποίο κατείχε τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και είχε πολύχρονη απασχόλησή σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Σήμερα εξάλλου οι αίθουσες ελέγχου λειτουργούν με άριστα αποτελέσματα, σχεδόν αποκλειστικά με προσωπικό αυτής της κατηγορίας υπό την επίβλεψη πτυχιούχων και διπλωματούχων μηχανικών. Οι όποιες αλλαγές και αναβαθμίσεις συστημάτων και τεχνολογιών ούτος ή άλλος με την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού ενσωματώνονται και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα με επιτυχία.

Δεν είναι δυνατόν η αρμόδια Διεύθυνση της ΔΕΗ να απαξιώνει το μεσοκατώτερο τεχνικό προσωπικό με αυτή την τακτική, μια τακτική η οποία εάν εφαρμοσθεί θα έχει συνέχεια και στις άλλες Διευθύνσεις της επιχείρησης και πιθανή προέκταση της εφαρμογής του στις θυγατρικές του Ομίλου.

Οι πρακτικές αυτές θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τη συνοχή και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, εφόσον οι αίθουσες ελέγχου θα στελεχώνονται με ανθρώπους που θα στερούνται της σχετικής εμπειρίας των επιμέρους αντικειμένων που αποκτάτε με πολύχρονη ενασχόληση σε κάθε ένα από αυτά.

Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ είναι κάθετα αντίθετη στην ’’εκκαθάριση’’ της κατηγορίας Τ4 από καίριες θέσεις, γιατί αυτές οι «νοοτροπίες» είναι επικίνδυνες για τη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της εταιρείας καθώς και του εμπλεκομένου προσωπικού.

Προφανώς η συγκέντρωση της Τ4 κατηγορίας στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης, ενοχλεί, διότι έχει αποδείξει ότι αντιστέκεται σθεναρά στα κακώς κείμενα, συνδικαλιζόμενη σε ισχυρά σωματεία που αγωνίζονται για την καθημερινότητα του εργαζόμενου σε όλους τους χώρους εργασίας .

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ένα ακόμα τεράστιο λάθος από ’’τεχνοκράτες’’ που με ασκήσεις επί χάρτου οδηγούν την επιχείρηση σε επικίνδυνες ατραπούς.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου