Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Ερώτηση του ΚΚΕ "για το εργοδοτικό έγκλημα με θύματα δυο εργαζόμενους στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας"


Στη μακριά λίστα των εργατικών ατυχημάτων προστέθηκε ακόμη ένα θανατηφόρο, το οποίο συνέβη στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής(16/4/21), στον πύργο ψύξης στη μονάδα 5 στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, επιβεβαιώνοντας ότι για τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε και των εργολάβων, θυσιάζονται ζωές εργατών.

Δυο εργαζόμενοι που εργαζόταν σε εργασίες αποθείωσης της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν έπεσε το καλάθι που βρίσκονταν για της ανάγκες των εργασιών, από ύψος 100 μέτρων. Το συγκεκριμένο έργο το ανέλαβε υπεργολαβία, εταιρεία από τον ανάδοχο ΑΒΑΞ, κατά την πάγια τακτική που ακολουθούν οι τεχνικοί όμιλοι σε τέτοια έργα.


Η απελευθέρωση της ενέργειας και στη συνέχεια η απολιγνιτοποίηση, που είναι πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, επιδείνωσε την κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Έχει συμβάλει σε εκπτώσεις στη συντήρηση, τον έλεγχο των τεχνικών μέσων και την ανανέωση του εξοπλισμού, σε ελλειπή μέτρα και μέσα προστασίας κ.α. που σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που στοιχίζει ζωές εργατών.
Σοβαρές ευθύνες έχει η Κυβέρνηση, που όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, δίνοντας άλλοθι στη μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώνει, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα μέτρα που προβλέπουν οι αντίστοιχοι νόμοι. Το γεγονός αυτό ενισχύει και την ασυδοσία των εργοδοτών που μπροστά στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους, δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών.

Με βάση τα παραπάνω με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελέχωση Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
--Την ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος, την απόδοση των ευθυνών.
--Τη στήριξη των οικογενειών των αδικοχαμένων εργαζομένων
--Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) σε επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους
--Να διασφαλιστεί η εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
--Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.
--Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου