Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Αυξημένο 8% το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος το α΄ τρίμηνο

energypress.gr

Κώστας Δεληγιάννης

Στα 65,412 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας το α΄ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Η τιμή αυτή «μεταφράζεται» σε αύξηση κατά 8% συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους, όπου το συνολικό κόστος είχε αγγίξει τα 60,67 ευρώ/MWh. 

Με δεδομένο ότι η «αρχιτεκτονική» των χονδρεμπορικών αγορών έχει αλλάξει στο διάστημα που μεσολάβησε, μεταβαίνοντας από το Mandatory Pool στο Target Model, δεν υπάρχει αντιστοίχιση όλων των συνιστωσών του χονδρεμπορικού κόστους, μεταξύ του α΄ τριμήνου του 2020 και των πρώτων τριών μηνών του τρέχοντος έτους. Έτσι, πλέον έχει καταργηθεί η συνιστώσα του Ελάχιστου Εσόδου ΑΠΕ (ΜΜΚΘΣΣ), η οποία την περσινή χρονιά επιβάρυνε τον τελικό «λογαριασμό» με 3,4  ευρώ/MWh μεσοσταθμικά για το πρώτο τρίμηνο. 

Παράλληλα, μειωμένη είναι η τιμή από την εκκαθάριση αποκλίσεων, η οποία στο φετινό πρώτο τρίμηνο αγγίζει τα 0,72 ευρώ/MWh, έναντι 2,11 ευρώ/MWh την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Ωστόσο, τις ελαφρύνσεις αυτές υπεραντιστάθμισαν οι αυξημένες τιμές στην αγορά, με το μεσοσταθμικό συνολικό κόστος της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς να αγγίζει τα 55,17 ευρώ/MWh το πρώτο φετινό τρίμηνο. Πέρυσι, το κόστος της αγοράς του Mandatory Pool ήταν 50,39 ευρώ/MWh. 

Ενισχυμένο είναι επίσης το μεσοσταθμικό κόστος των λογαριασμών προσαυξήσεων, το οποίο το πρώτο τρίμηνο του 2021 άγγιξε μεσοσταθμικά τα 9,53 ευρώ/MWh. Συγκριτικά, τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, είχε διαμορφωθεί στα 4,78 ευρώ/MWh. 

Αναφορικά με τη μηναία εξέλιξη των λογαριασμών προσαυξήσεων εντός του 2021, ο Μάρτιος «έκλεισε» με 9,301 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του προηγούμενου μήνα, όταν είχαν αγγίξει τα 11,85 ευρώ/MWh. Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στα 7,663 ευρώ/MWh. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, δεν έχουν καταγραφεί οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν κατά την «πρεμιέρα» του Target Model, στο τέλος του 2020. Ενδεικτικό είναι ότι, το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος του 2020, οι λογαριασμοί προσαυξήσεων «έκλεισαν» στα 17 και 16,09 ευρώ/MWh, αντίστοιχα. 

Το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζεται επίσης μειωμένη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Η μείωση αγγίζει το 6%, με την κατανάλωση να αγγίζει φέτος τις 12,39 Τεραβατώρες, από 13,175 πέρυσι. Η πτωτική τάση είναι φυσιολογική, με δεδομένο ότι η πανδημία (και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης) ανέκυψε την περασμένη άνοιξη και συνεχίζεται έως τώρα. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου