Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

«Πίεση» στο ΔΕΔΔΗΕ για επίσπευση στην ηλέκτριση έργων ΑΠΕ που έχουν ολοκληρωθεί και για έργα αναβάθμισης υποσταθμών


Κώστας Δεληγιάννης

Στην τηλε-σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, στελέχη των Διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και εκπρόσωπων των φορέων ΑΠΕ, τέθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της πλήρους προκαταβολής του ΦΠΑ 24% στον ΔΕΔΔΗΕ, με την έκδοση των Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης. Πρόκειται για πρακτική που έχει υιοθετήσει πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ, με συνέπεια οι επενδυτές να χρειάζεται να προκαταβάλουν ένα αρκετά μεγάλο ποσό, πριν αρχίσει το έργο τους να αποφέρει έσοδα από την παραγωγή του. Η λύση που προκρίνεται είναι ο Διαχειριστής να εκδίδει τιμολόγιο με την εξόφληση των Όρων Σύνδεσης, ώστε ο παραγωγός να μπορεί να ανακτήσει το ποσό που αναλογεί στο ΦΠΑ.

Παράλληλα, θα επισπευσθεί ο χρόνος στον οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να υλοποιεί τα έργα που απαιτούνται για την ηλέκτριση των ολοκληρωμένων έργων. Κι αυτό γιατί, παρόλο που πλέον με τη δήλωση ετοιμότητας ένα πάρκο μπορεί να «κλειδώνει» έγκαιρα Τιμή Αναφοράς, η καθυστέρηση στην ηλέκτρισή του «μεταφράζεται» και σε καθυστέρηση στην έναρξη αποκόμισης εσόδων από το έργο. Έτσι, σε αυτό το νεκρό χρονικό διάστημα, ο ιδιοκτήτης του πάρκου χρειάζεται να καλύπτει αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια την εξυπηρέτηση των δανείων της επένδυσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, φορείς των ΑΠΕ έθεσαν επίσης το ζήτημα τοποθέτησης μετασχηματιστών στους υφιστάμενους υποσταθμούς. Όπως επισήμαναν, πρόκειται για μία αδειοδοτικά «ελαφριά» λύση (και επομένως άμεση) για την επέκταση των υποσταθμών και τη σύνδεση νέων έργων.

Επίσης, το υπουργείο ανέφερε πως θα εξετάσει σε δεύτερο χρόνο την άρση της αδικίας που, όπως επισήμαναν κύκλοι του ΣΠΕΦ, προέκυψε από την αναδρομική ισχύ του ν. 4602/2019, σύμφωνα με τον οποίο στον κανόνα των δύο μονάδων ΑΠΕ εκτός διαγωνισμών ανά φυσικό πρόσωπο, προσμετρώνται και έργα με αιτήσεις σύνδεσης πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί επίσης και το ενδεχόμενο αύξηση του πλαφόν των έργων ιδιωτών εκτός διαγωνισμών της ΡΑΕ.

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου