Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Προσαρμόζουν τα λογισμικά τους για να περάσουν την έκπτωση στους λογαριασμούς Οκτωβρίου οι προμηθευτές

energypress.g

Θοδωρής Παναγούλης

Υποχρεωμένοι να περάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδώσουν τον Οκτώβριο (καταναλώσεις Σεπτεμβρίου) την έκπτωση των 3 λεπτών ανά Κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 Κιλοβατώρες το μήνα, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, είναι οι προμηθευτές, καθώς με την άνοδο των τιμών και την ευρεία δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα, δεν έχουν περιθώρια καθυστέρησης.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν έχουν ουδεμία ενημέρωση για το τι πρέπει να αναγράφουν και πως, στους λογαριασμούς, και έτσι προσαρμόζουν μεν τα λογισμικά τους για να είναι έτοιμοι, ο καθένας όμως με το δικό του τρόπο.

Η Υπουργική Απόφαση που θα αποσαφηνίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής δεν μπορεί να εκδοθεί εάν πρώτα δεν ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, χωρίς όμως να έχει έρθει ακόμα.

Πρόβλημα ρευστότητας

Σημαντικό είναι επίσης ότι οι προμηθευτές φαίνεται ότι θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια την αρχική τουλάχιστον έκπτωση, αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το πότε θα πληρωθούν για τα ποσά που θα αφαιρέσουν από τους λογαριασμούς των πελατών τους.

Το πρόβλημα ρευστότητας στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα οξυμένο αφού, με τις τόσο υψηλές τιμές χονδρικής, οι εταιρείες χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα ποσά ως κεφάλαιο κίνησης για να αγοράσουν το ρεύμα (σε ημερήσια βάση) που θα πληρωθούν από τους πελάτες τους σε περίπου 2 μήνες.

Σύμφωνα με κάποιου υπολογισμούς, οι εταιρείες χρειάζονται πλέον ανά πελάτη, περί τα 60 ευρώ περισσότερα από ό,τι πριν για να καλύψουν τις διαφορές που έχουν δημιουργηθεί από την άνοδο της χονδρεμπορικής.

Σε αυτό το περιβάλλον, ακόμα και η επιβάρυνση των 9 ευρώ ανά πελάτη το μήνα, αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην ήδη πάσχουσα ρευστότητα των προμηθευτών.

Νομοθετική ρύθμιση

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν με 9 ευρώ το μήνα οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών είναι θέμα ημερών.

Αφού ψηφιστεί η ρύθμιση θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο θα έχει ως βασική προτεραιότητα να λειτουργεί αποσβεστικά σε εξαιρετικές συνθήκες όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί τώρα με την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα του νέου ταμείου προβλέπεται να προέλθουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που εκπλειστηριάζει η χώρα μας. Συνολικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΥΠΕΝ, το νέο ταμείο θα προικοδοτηθεί με ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Άλλες ρυθμίσεις

Η σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα περιληφθεί στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπεται να κατατεθεί εντός των ημερών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Εκτός του Ταμείου, στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν επίσης οι ρυθμίσεις σχετικά με το μέτρο της πώλησης λιγνιτικών πακέτων ενέργειας από τη ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη θεραπεία (remedy) για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Τέλος στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται να υπάρξει πρόβλεψη για επιστροφή στη ΔΕΗ των δύο λιγνιτικών εργοστασίων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, τα οποία είχαν αποσχιστεί στο πλαίσιο του παλαιότερου σχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Καθώς οι πωλήσεις πλέον έχουν ακυρωθεί, προβλέπεται τα δύο εργοστάσια να επανέλθουν στον μητρικό όμιλο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου