Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Τοποθέτηση Προέδρου Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ, Κώστα Μανιάτη στη Περιφερειακή Διάσκεψη Μακεδονίας-Θράκης

 




Τοποθέτηση Προέδρου Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ

στη Περιφερειακή Διάσκεψη Μακεδονίας-Θράκης

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Κύριε Περιφερειάρχη

Χαιρετίζω την από κοινού εκδήλωσή μας έπειτα από μακροχρόνια διακοπή διεργασιών όπως της σημερινής λόγω ανωτέρας βίας, λόγω της πανδημίας. Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την ευκαιρία που μας δίδεται για επικοινωνία μεταξύ μας, από κοντά, έτσι ώστε πολλά ζητήματα που αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ και κατ’ επέκταση όλους εμάς, να αρχίσουν πάλι να συζητιούνται.

Ο δια ζώσης διάλογος  προσφέρεται και αποτελεί τη ΄΄λυδία λίθο΄΄ στην εξεύρεση προσοδοφόρων λύσεων.

Προτού όμως εξειδικεύσουμε τα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην γενικότερη εικόνα της κατάστασης που ζούμε τον τελευταίο καιρό, από την οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την συνέχιση των εταιρειών που εργαζόμαστε.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Διανύουμε την χειρότερη μεταπολιτευτική περίοδο από μια ανάλγητη, αντεργατική κυβέρνηση, σε συνέχεια μακροχρόνιων μνημονίων και σε συνδυασμό εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης, το «ξήλωμα» των εργασιακών δικαιωμάτων, με το νέο ασφαλιστικό, που ψηφίστηκε στη βουλή,

χωρίς να αντιμετωπίζει τον δημογραφικό κίνδυνο

χωρίς να διασφαλίζει την επένδυση των εισφορών

χωρίς να εξασφαλίζει ούτε και να αυξάνει τις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις

χωρίς να εγγυάται το ύψος των συντάξεων, καθώς διαμορφώνουν συνθήκες φτωχοποίησης των εργαζομένων.

Ο νέος εργασιακός χάρτης του υπουργού Εργασίας δεν σταματάει στην Απλήρωτη εργασία (ρεπό) περισσότερες υπερωρίες, χαμηλότερες αμοιβές για το προσωπικό και υπέρογκες στα στελέχη. Πλαφόν, απλήρωτες υπερωρίες στους τεχνίτες από την μία και bonus εκατομμύριων, τροφείο και λοιπές παροχές στους ΄΄αφοσιωμένους εκτελεστές΄΄ των κυβερνητικών αποφάσεων από την άλλη.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται το πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας όπου καταργεί στην ουσία την 8ωρη εργασία και επιβάλλεται ουσιαστικά το "σπαστό" ωράριο. Οι υπερωρίες αυξάνονται σε 150 ώρες με μείωση κόστους των υπερωριών πλέον της απλήρωτης εργασίας (ρεπό).


Η σημερινή κυβέρνηση:

-         κλονίζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

-         καταργεί το ΣΕΠΕ

-         καταστρέφει το ΔΙΚΑΙΟ της ΑΠΟΛΥΣΗΣ

-         επιτρέπει την εργασία την Κυριακή με συνέπεια να προκύπτει νέο χτύπημα στην Κυριακάτικη αργία

-         καταστρέφει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής

-         παρεμβαίνει στον συνδικαλιστικό Νόμο 1264/1982, ένα από τα πιο δημοκρατικά και προοδευτικά νομοθετήματα της μεταπολίτευσης

-         ΚΑΤΑΠΑΤΑ ανθρώπινα δικαιώματα και κεκτημένα εκατονταετίας διαταράσσοντας την εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική ισορροπία, επαναφέροντας το σκοταδισμό την αδιαφάνεια και το Διευθυντικό δικαίωμα σε μεσαιωνικές περιόδους.

Θέλει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Ο Λαός λέει ότι «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Έτσι πρόσφατα επιχειρήθηκε η εκμετάλλευση στο έπακρο από την εταιρεία e-food και βρήκε απέναντι όλη την σκεπτόμενη κοινωνία, γνωρίζοντας πως αύριο θα είναι η σειρά του επομένου εργασιακού χώρου.

Πιάνοντας τα ενεργειακά, χωρίς να κάνουμε πλήρη ανάλυση αυτή την στιγμή τονίζουμε ότι βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά σε μια ευρύτερη απαξίωση του ομίλου ΔΕΗ του προσωπικού και γενικότερα όλης της κοινωνίας.

Μετά το ηλεκτροσόκ από την αναμενομένη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που ήρθε για να μείνει και καταρρίπτει τα επιχειρήματα περί δήθεν μείωσης τους από την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι εξελίξεις προσφέρονται για χρήσιμα συμπεράσματα καθώς καταρρίπτονται οι μύθοι που καλλιέργησαν με το περιβόητο Target Model και τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα μείωνε τις τιμές του.

Σε αυτό το κλίμα ο ΔΕΔΔΗΕ, βασικός παράγοντας ως Διαχειριστής δικτύων Μέσης και Χαμηλής Τάσης, δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος στα επιχειρηματικά σχέδια εκμετάλλευσης πλούτου.

Η μεθοδευμένη έλλειψη προσωπικού με τις καθυστερημένες προσλήψεις και την εκτίμηση για 1.377 εργαζόμενους έως το 2024, από τους οποίους οι 100 (ΔΕΕΔ) θα προσληφθούν εντός του 2021, όπως προτάθηκε από το ΔΕΔΔΗΕ και ενέκρινε με απόφαση της η ΡΑΕ, οδήγησε ταχύτατα στην εργολαβοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ πετυχαίνοντας το διακαή πόθο της διάλυσης.

Δεν επιτρέπεται, βασικές εργασίες και δραστηριότητες που ανήκουν στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων μας, να τις παραχωρεί σε εργολάβους με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα, όπως άλλωστε έχει αποδείξει η μέχρι τώρα εμπειρία. Εξάλλου ο ενεργειακός νόμος (4001/2011) τις παραχωρεί αποκλειστικά στον ΔΕΔΔΗΕ. Η έντονη εργολαβοποίηση αυξάνει το κόστος, δημιουργεί εξαρτήσεις, αφαιρεί τεχνογνωσία και εξαφανίζει βέλτιστες πρακτικές.

Για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά χωρίς την απαιτούμενη τεχνογνωσία και χωρίς επαρκή ή πολλές φορές καθόλου επίβλεψη, ούτε λόγος, τα αποτελέσματα είναι πλέον γνωστά.

Παντού ΄΄τακτοποίηση΄΄ συμφερόντων. Αρεστοί με ρουσφετολογικές διαδικασίες καταλαμβάνουν θέσεις παραγκωνίζοντας τη γνώση και το ήθος ικανών στελεχών. Σύσταση Διευθύνσεων αποκλειστικά για την κάλυψη κομματικών υποχρεώσεων.

Aδιανόητο το άνοιγμα του οργανογράμματος και ταυτόχρονα το κλείσιμο πρακτορείων ή περιοχών με το πρόσχημα περί οικονομίας.

Η σπάταλη και οι εργολαβίες έχουν την τιμητική τους, την ιδιά στιγμή που αγωνιούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα τους.

Παρ’ όλη την προσπάθεια πλήρους αποδιοργάνωσης της εταιρείας για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ, όλα τα ψευδό-επιχειρήματα έχουν καταρρεύσει ένα προς ένα από τους ιδίους που τα επικαλεστήκαν. Η εταιρεία στέκεται όρθια  λόγω του πάθους στην εργασία και του φιλότιμου,  που διαθέτουν οι απλοί εργαζόμενοι που την νιώθουν ακόμα ως περιουσία του Ελληνικού Λαού.

Τα ψευδό-επιχειρήματα κατέρρευσαν όπως κατέρρευσαν και αυτά της βίαιης απολιγνιτοποίησης, όπου χωρίς πρόγραμμα, εξυπηρετώντας ξένα και όχι εθνικά συμφέροντα ανακοινώθηκαν στο πόδι, ανερυθρίαστα.

Κατέρρευσαν όπως κατέρρευσαν για το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος (ΓΠ) που καλούσαν το προσωπικό να βάλει ΄΄πλάτη΄΄. Ήρθαν οι υπέρογκες σπατάλες και το αποδόμησαν. Περιμένουμε δικαίωση μέσα από τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε την πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ για τη δημιουργία του 5G όπου πάλι οι τεχνίτες μας θα σηκώσουν το βάρος της κατασκευής και κάποιοι θα καρπωθούν πολιτικά και οικονομικά οφέλη, έχοντας τους ΗΡΩΕΣ πάλι ξεχασμένους.

Σε αυτή τη μεθόδευση απαξίωσης όλων των αρχών και των κανόνων μία συμπληρωματική ΣΣΕ θεωρείται επιβεβλημένη. Παρ’ όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα χαριστούμε στην αυστηρή κριτική μας στα τεκταινόμενα.

Πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολλές μα πολλές ώρες για την κατάσταση που επικρατεί.

Η σημερινή μας εκδήλωση όμως δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Μακάρι αυτοί που σχεδιάζουν να διάβαζαν και να κατανοούσαν τις προτάσεις που τόσα χρόνια τα συνδικάτα προσέφεραν, σήμερα θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα.

Ποτέ  δεν είναι αργά.

Η αντίδραση του λαού είναι φόβητρο για κάθε κυβέρνηση, αλλά για να έχει νόημα επιβάλλει συνεχείς αγώνες και διεκδικήσεις και όχι μεμονωμένες αντιδράσεις.

Η ευθύνη είναι όλων, πρώτα και κύρια όμως, των αδρανών συνδικάτων που έχουν αποκοπεί από την κοινωνία.

Αυτή η οργή λαού θα φέρει την ώρα, «που θα σημάνουν οι καμπάνες».

Ξεκινώντας λοιπόν τις διεργασίες, επιστώ την προσοχή όλων μας στα δεδομένα που αν αναλυθούν σωστά θα λύσουν τα περισσότερα από τα προβλήματα που θα συζητηθούν.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου