Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Κ. Σκρέκας: Πως θα λειτουργήσει η επιδότηση στο ρεύμα και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης - Παραδείγματα εφαρμογής

energypress.gr

Την πρόθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να εξετάσει περαιτέρω αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, σε περίπτωση που υπάρξουν και νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος ανέδειξε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, μιλώντας σε συνέντευξή τύπου με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις στην αγορά λιανικής του ρεύματος. 

Όπως είπε, το νεοσύστατο ταμείο της ενεργειακής μετάβασης, που θα χρηματοδοτήσει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ήρθε για να μείνει και θα έχει ως βασική λειτουργία την αποσβεστική δράση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τις υψηλές τιμές του ρεύματος. Με την επιδότηση που δίνουμε καλύπτουμε ένα μεγάλο κομμάτι της αύξησης, από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. 

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο ΥΠΕΝ, με το μέτρο της επιδότησης και σε συνδυασμό με την έκπτωση της ΔΕΗ καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών ώστε να έχει μικρές έως ελάχιστες επιβαρύνσεις από το ράλι των τιμών του ρεύματος. Συγκεκριμένα το 80% των καταναλωτών έχει κατανάλωση κάτω από 600 κιλοβατώρες και θα καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό έναντι των αυξήσεων, ενώ το 72% των καταναλωτών έχει κατανάλωση κάτω από 300 κιλοβατώρες που σημαίνει ότι η αύξηση που θα κληθεί να πληρώσει είναι κάτω από 2 ευρώ τον μήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρουσίασε ο κ. Σκρέκας και αφορούν στη ΔΕΗ, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, στο οποίο η χρέωση προμήθειας είναι 35,18 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 20,54 ευρώ, ποσό που θα απορροφηθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 9,95 ευρώ και την επιδότηση της πολιτείας 9 ευρώ . Σε αυτήν την κατηγορία η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ.

Για κατανάλωση ύψους 400 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.

Για κατανάλωση ύψους 600 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 73,63 ευρώ. Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 41,07 ευρώ και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 21,48 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 9 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την ισχύ της επιδότησης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και θα εφαρμοστεί μέχρι και τον Δεκέμβριο. Η επιδότηση αφορά σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου, ενώ όπως διευκρίνισε η επιδότηση θα δίνεται κανονικά και στους καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Δεν θίγεται η βιωσιμότητα 

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι η ΔΕΗ δεν θίγεται από τις επιπλέον εκπτώσεις που δίνει για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων, έχει κάνει τους υπολογισμούς της και τα ποσά με τα οποία θα επιβαρυνθεί από την πολιτική αυτή είναι απολύτως διαχειρίσιμα.

Ανοικτή η παράταση των ελαφρύνσεων και το 2022

Διευκρίνισε επίσης ότι αν το διεθνές ανατιμητικό ράλυ συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο και οι τιμές δεν αποκλιμακωθούν, τότε, εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται, η επιδότηση θα παραταθεί, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ τη Κυριακή.

 

Συνοδευτικά αρχεία

Αρχειοθήκη ιστολογίου