Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Στα σκαριά έξτρα εκπτώσεις 3-4% από ΔΕΗ – Με το όπλο παρά πόδα οι ιδιώτες προμηθευτές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί

 

Γιώργος Φιντικάκη - energypress.gr
 
Τους υπολογισμούς της προκειμένου να προχωρήσει σε έξτρα εκπτώσεις, που θα κυμαίνονται γύρω στο 3-4% κάνει η ΔΕΗ, κινήσεις τις οποίες αναμένει η υπόλοιπη αγορά προκειμένου να αναπροσαρμόσει την πολιτική της. Το ακριβές ύψος των επιπλέον αυτών εκπτωσεων από ΔΕΗ (πέραν του 30%) και το τάιμινγκ κατά το οποίο θα γίνουν γνωστές, θα καθορίσει και τις κινήσεις του ανταγωνισμού. Κάποιοι δεν κρύβουν ότι ετοιμάζουν «απάντηση» με εκπτώσεις 5%-6% προκειμένου να παραμείνουν φθηνότεροι της επιχείρησης και άρα πιο ανταγωνιστικοί. Αλλοι περιορίζονται να δηλώσουν λακωνικά ότι προσεχώς θα κάνουν γνωστές τις κινήσεις τους και όλοι αναμένουν τι επιπλέον θα δώσει ο έχων το 65% της αγοράς.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των παρόχων, το πιθανότερο είναι ότι ο καθένας αναλόγως των δυνατοτήτων του, αμέσως μόλις κινηθεί η ΔΕΗ, θα κάνει και τις απαραίτητες προσαρμογές, προκειμένου να προστατεύσει τη πελατειακή του βάση. Πιο εύκολα οι «μεγάλοι», πολύ πιο δύσκολα οι μικροί, μάλλον όλοι θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Σε αυτό τον αγώνα αντοχής απέναντι στις διεθνείς ανατιμήσεις, νικητές θα βγουν οι έχοντες τη μεγαλύτερη ρευστότητα και όσοι είχαν κάνει, προ έκρηξης των τιμών, τις απαραίτητες κινήσεις θωράκισης.

Τα πράγματα για τους άλλους θα είναι δύσκολα. Κατά τη χθεσινή συνάντηση υπό τον Κ.Σκρέκα, εκείνοι που εξέφρασαν  δυσφορία ήταν οι μικροί παίκτες κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι βοηθά επικοινωνιακά τη ΔΕΗ, με τον υπουργό να καλεί όσους έχουν δυνατότητα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση. Στο διαδικαστικό σκέλος, οι κρατικές επιδοτήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση στους προμηθευτές θα καταβληθούν μάλλον το Νοέμβριο.

Τιμές ασταμάτητες

Τα δύσκολα πάντως βρίσκονται μπροστά. Στο φυσικό αέριο, η τιμή έχει τετραπλασιαστεί από την αρχή του έτους. Στα δικαιώματα CO2, έχει τριπλασιαστεί, προκαλώντας ηλεκτροσόκ σε όλη την Ευρώπη και αναγκάζοντας τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα.

Στην Ελλάδα, η σημερινή ημέρα θα είναι η πιο ακριβή στην «ιστορία» του target model. Η μέση τιμή χονδρεμπορικής έχει «αγκιστρωθεί» στα 172,77 ευρώ/ MWh, με τη μέγιστη στα 209,66 ευρώ/ MWh και την ελάχιστη στα 147,68 ευρώ/ MWh. Το φυσικό αέριο βλέπει τα προθεσμαικά συμβόλαια (https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?marketId=5285052), να εκτινάσσονται για το Νοέμβριο στα 66,705 ευρώ η μεγαβατώρα, για το Δεκέμβριο στα 66,80 ευρώ και να παραμενουν ψηλά τον Ιανουάριο (66,085), όπως και το Φεβρουάριο (65,60), με μικρή αποκλιμάκωση το Μάρτιο (60,65). Συνολικά για το α’ 3μηνο του 2022, η τιμή δειχνει τα 64,50 ευρώ, με την αισθητή πτώση να έρχεται από Απρίλιο και μετά (37,255).

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από το μέτωπο των ρύπων. Η τιμή στα χρηματιστήρια κινήθηκε χθες στα 59,85 ευρώ τον τόνο (https://www.investing.com/commodities/carbon-emissions), έναντι 62,85 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει σαφής τάση για περαιτέρω και μόνιμη πρωτική τροχιά. 

Πανστρατιά σε όλη την Ευρώπη

Από άκρη σε άκρη στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα, μειώνουν φόρους, δίνουν εκπτώσεις, παρεμβαίνουν στις τιμές. Στην Ιταλία μπροστά στον κίνδυνο επερχόμενων αυξήσεων 40% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση Ντράγκι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μείωσης των φόρων που περιέχονται στον λογαριασμό ηλεκτρικού. Στην Ισπανία, η κυβέρνηση Σάντσες, προχωρά σε γενναία μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, ενώ στην Ρουμανία η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αποζημίωσης των νοικοκυριών που βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξήσεις πάνω από 20% σε ρεύμα και φυσικό αέριο έναντι της προηγούμενης χρονιάς. 

Στην Ελλάδα, σοκ περιμένει όσους παραλαμβανουν τις ημέρες αυτές εκκαθαριστικούς, οι οποίοι φυσικά ποντάρουν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για απορρόφηση των αυξήσεων από την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις.

Απόρροια των παραπάνω το προσωρινό πάγωμα των οποιων μετακινήσεων από εταιρεία σε εταιρεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πάρει πάλι μπροστά, μολις οι μεγάλοι παίκτες κάνουν το επόμενο βήμα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου