Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Η ζήτηση στο βιβλίο προσφορών θα καθορίσει το ύψος και το discount της ΑΜΚ

energypress.gr


Χρήστος Στεφάνου

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν πραγματοποιείται με την παραδοσιακή μέθοδο, βάσει της οποίας προκαθορίζεται η τιμή και το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ έχει επιλεγεί η διαδικασία FMO (Free Market Offer) με accelerated book building, που σημαίνει ότι ανάλογα με τις προσφορές που θα γίνουν από επενδυτές για συμμετοχή στην ΑΜΚ, θα διαμορφωθεί το discount αλλά και η δυνατότητα της διοίκησης να ανακοινώσει upsizing. Δηλαδή, οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν θα υποβάλουν προσφορές στο βιβλίο και ανάλογα με τη ζήτηση που θα

εκδηλωθεί, θα καθοριστεί το discount με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση ενώ ταυτόχρονα εάν υπάρξει υπερκάλυψη θα μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει μεγαλύτερο ποσό για την αύξηση κεφαλαίου.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές η επιλογή της αύξησης με τη διαδικασία FMO δημιουργεί ανταγωνισμό και η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο ως προς το discount με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση όσο και ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν. Εάν για παράδειγμα εκδηλωθεί, όπως αναμένεται, σημαντική ζήτηση και το βιβλίο υπερκαλυφθεί, τότε η διοίκηση της ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσό της αύξησης πάνω από τα 750 εκατ. ευρώ που είναι ο αρχικός στόχος. 

Από πλευράς διοίκησης πάντως υπάρχει αισιοδοξία ότι η ΑΜΚ θα πάει καλά, με δεδομένη και τη συμπεριφορά της μετοχής. Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις η μετοχή της ΔΕΗ έπεσε 11,53% όταν αντίστοιχα οι μετοχές των τραπεζών μετά τις ανακοινώσεις για τις δικές τους αυξήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 30%. 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή επαφές με ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην αύξηση επενδυτές. Τα ραντεβού αυτά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τις επόμενες ημέρες μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου όταν και θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building που θα καθορίσει και την τιμολόγηση της ΑΜΚ. Η έκτακτη ΓΣ που θα εγκρίνει την αύξηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου