Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Μάνος: Δύο δημιουργικές λύσεις σύντομα για την άρση του κορεσμού των δικτύων - Στα 500 εκατ. οι επενδύσεις για αύξηση του ηλεκτρικού χώρου

Χάρης Αποσπόρης

Στα σημαντικά θέματα των ρευματοκλοπών, των υπογειοποιήσεων και της επέκτασης του ηλεκτρικού χώρου για να φιλοξενηθούν περισσότερες ΑΠΕ αναφέρθηκε σήμερα ο Αν. Μάνος, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, στα πλαίσια συζήτησης με τον διευθυντή του energypress, Θ. Παναγούλη στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ο κ. Μάνος ανέφερε αρχικά ότι ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 3 δις. ευρώ σε βάθος οκταετίας με τα 0,5 δις. να αφορούν τους στόχους του ΕΣΕΚ. Παράλληλα, στους έξυπνους μετρητές ετοιμάζεται ο νέος διαγωνισμός ώστε να προκηρυχθεί ως τα τέλη του έτους. Όπως τονίστηκε, ο διαχειριστής προσπαθεί να καλύψει ακόμα τις πληγές του από μια πενταετία υποεπένδυσης που προηγήθηκε, επενδύοντας πάνω από μισό δις. ευρώ.

Σε ότι έχει να κάνει με τις υπογειοποιήσεις του δικτύου, ο κ. Μάνος τόνισε ότι το δίκτυο διανομής είναι υπέργειο κατά 90% και θα χρειάζονταν 20 δις. για να υπογειοποιηθεί στο σύνολό του. Εντούτοις, έχει τριπλασιαστεί ο ρυθμός υπογειοποίησης, ενώ είναι και στην ευχέρεια των δήμων να χρησιμοποιήσουν το μηχανισμό 50-50 για να προχωρήσουν πιο επιθετικά στις δράσεις αυτές.

Ένα ακόμη στοιχείο ενδιαφέροντος είναι ότι βελτιώνονται συνεχώς οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ προς τους καταναλωτές, αφού οι περισσότερες αιτήσεις γίνονται πλέον μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο κ. Μάνος επισήμανε ότι εξετάζονται πιλοτικά έργα όπως το να στέλνονται κούριερ και να παίρνουν τα συμβόλαια από το σπίτι του καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μάνος χαρακτήρισε τις ρευματοκλοπές ως τεράστιο αγκάθι διότι αυξήθηκαν στο 3,5-5% στα έτη από το 2015 ως το 2019. Το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί με τους έξυπνους μετρητές σε βάθος χρόνου και με τις προσλήψεις άμεσα. Προς την κατεύθυνση αυτή 774 άτομα προσλαμβάνονται πανελλαδικά ώστε να έχει ο διαχειριστής τα κατάλληλα συνεργεία και τους ελέγχους.

Στο φλέγον θέμα των νέων συνδέσεων φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ, ο κ. Μάνος επισήμανε ότι σε πολλά σημεία της χώρας υπάρχει κορεσμός. Για το λόγο αυτό ο διαχειριστής προχωρά με 400-500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις ώστε να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος σε βάθος χρόνου. Επίσης, με τη βοήθεια του ΥΠΕΝ δόθηκε η δυνατότητα να κινηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ πιο γρήγορα με τις αναβαθμίσεις των κέντρων διανομής και υποσταθμών. Τέλος, ο κ. Μάνος προανήγγειλε και δύο νέες δημιουργικές προτάσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα, δίχως να τις προσδιορίσει στην παρούσα φάση.

energypress.gr

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου