Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Aπό το γκρίζο στο πράσινο: Πώς η ΔΕΗ κέρδισε το στοίχημα

 


του Γιώργου Φιντικάκη

Τέσσερα χρόνια πριν το πράσινο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσε τα 150 MW. Σήμερα έχει πενταπλασιαστεί και ξεπερνά τα 600 MW, ενώ επιπλέον έργα 1 GW τελούν υπό κατασκευή. Τότε, τα λιγνιτικά της φουγάρα εξέπεμπαν 1,4 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και συνέχιζε να είναι μια από τις πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις της Ευρώπης, όταν σήμερα η ποσότητα αυτή έχει πέσει κάτω από το μισό. Έχει ήδη πρασινίσει η ΔΕΗ; Όχι ακόμη, η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί.

Κοιτάζοντας όμως κανείς το δρόμο που έχει διανύσει τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει τα άλματα που έχουν γίνει. Κάποτε διέθετε κοντά στις 20 λιγνιτικές μονάδες, όταν σήμερα αυτές δεν ξεπερνούν τις οκτώ.

Κάθε χρόνο ο λιγνίτης την έβαζε μέσα 300 εκατ ευρώ, όταν σήμερα το κόστος αυτό έχει μηδενιστεί. Και το 2019, οι ξένοι οίκοι άκουγαν την επιχείρηση να εξαγγέλλει ένα υπερ-φιλόδοξο «green deal» στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά σήμερα το βλέπουν να υλοποιείται.

Το επιβεβαιώνει η προ ημερών ενημέρωση της διοίκησης προς τους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2023. Το φωτοβολταϊκό πάρκο «Αρκαδικός Ήλιος» στην Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW ήδη λειτουργεί. Το πάρκο «Ηλιακό Βέλος» στην Δυτική Μακεδονία, 200 MW, ολοκληρώθηκε και όπου να' ναι θα μπει στην «πρίζα». Το ίδιο και το αιολικό «Αέρας» στο Μουζάκι Καρδίτσας, 27,6 MW. Και τους επόμενους μήνες παίρνει σειρά το βαρύ πυροβολικό των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ, αυτό των 550 MW στην Πτολεμαΐδα, εκείνο των 210 MW στο Αμύνταιο (από κοινού με RWE) και δύο ακόμη μεγάλα έργα στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του λιγνίτη, ένα φωτοβολταϊκό 159 MW και ένα αιολικό, 39,5 MW.

Τι βλέπουν οι επενδυτές

Επενδυτές, αναλυτές, μέτοχοι, βλέπουν έργα να τελειώνουν, όχι απλά να εξαγγέλλονται και μετά να σέρνονται. Τα εύσημα αποτυπώνονται τόσο στην πορεία της τιμής της μετοχής της επιχείρησης που το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί κατά 24%, όσο και στις εκθέσεις των ξένων οίκων, με πιο χαρακτηριστική την τελευταία της Fitch για την πορεία των «πράσινων» ομολόγων της, υψους 775 εκατ ευρώ.

Αν και η μείωση των εκπομπών ανήλθε στο 36% έναντι αρχικού στόχου για 40%, οι αγορές δεν αξιολόγησαν αρνητικά την απόκλιση και από τα 7,88 ευρώ που ήταν η τιμή της μετοχής τον Μάρτιο, έκλεισε την Παρασκευή στα 9,76 ευρώ. Αναγνωρίζουν τον απροσδόκητο παράγοντα της σφοδρής ενεργειακής κρίσης και ότι παρά την υποχρέωση της ΔΕΗ να αυξήσει τη λιγνιτική της παραγωγή για να θωρακιστεί η ασφάλεια της χώρας, εκείνη δεν εγκατέλειψε τον στόχο. Και πέτυχε μέσα σε μια 3ετία και σε ένα δυσμενές περιβάλλον σημαντική μείωση των εκπομπών CO2.

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ αγάπησε ξαφνικά τις ΑΠΕ

Το ταχύ πρασίνισμα της ΔΕΗ δεν ήταν αυτονόητο. Ούτε έγινε άκοπα, εν μια νυκτί, χωρίς αντιστάσεις. Το στοιχειοθετούν πολλά από τα νούμερα των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, η οποία ωστόσο μέχρι και το 2019 βρισκόταν μόνιμα στο μάτι των Βρυξελλών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ως ένας μεγάλος ρυπαντής. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα επιχειρούσε επί ΣΥΡΙΖΑ να διασώσει τη λιγνιτική της ηλεκτροπαραγωγή, παίρνοντας παρατάσεις και ερχόμενη σε αντίθεση με τις νόρμες της Κομισιόν. Ευρωπαϊκές πολιτικές και πιέσεις της αγοράς, άλλοτε ανέκοπταν και άλλοτε ευνοούσαν τις προσπάθειες.

Στην ίδια την καρδιά της ενεργειακής κρίσης και υιοθετώντας δηλώσεις του τότε προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Γ.Αδαμίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έχει εγκαταλείψει το «εθνικό μας καύσιμο», δηλαδή το λιγνίτη, όταν η δραστική μείωση της χρήσης του, ξεκίνησε επί δικής του θητείας, ακριβώς επειδή η λειτουργία του ήταν οικονομικά ασύμφορη.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου βρίσκονται πίσω από κάθε είδους τοπικά κινήματα που μάχονται τις ΑΠΕ, δείχνει ξαφνικά να τις έχει αγαπήσει, κρίνοντας από το πρόγραμμά του πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Άραγε ποιες θα είναι οι θέσεις του ενόψει της 25ης Ιουνίου; Το γεγονός ότι είναι πλέον το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ορίζει τις εμφανίσεις στα κανάλια και τις θέσεις που θα εκφράζει κάθε στέλεχος, από μόνο του δεν λέει το παραμικρό.

Το ερώτημα είναι αν θα μιλήσουν ξανά για την ανάγκη κρατικοποίησης της ΔΕΗ, για υπερκέρδη και επιστροφή σε ένα άλλο μοντέλο για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας, όταν αυτή επιτυγχάνει και με το παραπάνω τον στόχο της πράσινης μετάβασης. Έναν στόχο με τον οποίο συντάσσεται και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ…

από το liberal.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου